ADHD 2/13

Olen 11-v. tyttö. Asiani koskee ADHD:ta. Epäilen, että minulla olisi se. Huomaan, että perheeni, ystävät ja opettajatkin miettivät sitä. Harrastan voimistelua lähes joka päivä kaksi tuntia. Mutta en saa ikinä unta ennen klo 12:sta. Minulle ja varmasti myös muille olisi helpotus, jos minulle tehtäisi diagnoosi. Olisin oikeastaan ihan tyytyväinen, jos saisin lääkityksen, koska se auttaisi minua keskittymään koulussa ja muualla. En uskalla kertoa vanhemmilleni. Voisitko kertoa minulle diagnoosista.

Vastaus:
Jos sinulla on vaikeuksia keskittyä koulussa, kerro asiasta opettajallesi, ja koettakaa yhdessä löytää tapoja, jotka auttaisivat keskittymään. Kerrot harrastavasi kaksi tuntia päivittäin voimistelua. Pystytkö keskittymään siellä? Syöthän riittävästi ja monipuolisesti?

ADHD-diagnoosia sinun on itseksesi turhaa miettiä, sillä sen tekeminen on lääkärien puuhaa yhdessä perheenne kanssa. Kerro vanhemmillesi, että olet miettinyt asiaa paljon. Kysy mitä he ajattelevat ja pitäisikö heidän mielestään asiaa tutkia. Toivon sinun kysyvän heiltä, huomaavatko he keskittymättömyytesi jne. Asiasta on tärkeää puhua yhdessä, sillä voihan olla, ettei heillä ole samanlaista ajatusta kuin sinulla itselläsi. Samalla on mahdollista tarkastella arkea muutenkin: millaiset tekijät kenties kuormittavat sinua ja tuottavat keskittymiskyvyn alenemista.

Uskon, että vanhempasi veisivät sinut oma-aloitteisesti tutkittavaksi, jos siihen olisi syytä. Vanhempasi voivat vaikkapa keskustella opettajasi ja sinun kanssasi. On kurjaa, jos ei pysty keskittymään. Siihen ja nukkumattomuuteen on muitakin syitä kuin ADHD, ja niihin asioihin vaikuttaminen voi olla ratkaisu oloosi. Diagnoosi sairaudesta tehdään lääkärillä, ja siihen tarvitaan tarkkoja tutkimuksia ja monialaista tarkkailua.

Kommentit

Oma kommentti