Hankala perhetilanne 10/10

Mulla on iso ongelma! Mulla on 1-v. pikkuveli, jossa ei ole mitään vikaa. Mutta mun vanhemmat kiroilee ja riitelee koko ajan. Pelkään, että ne eroaa. Kun ne on vihaisia, ne huutaa myös mulle ja mun isoveljelle. Mä en kestä, haluaisin johonkin muuhun perheeseen. Olen yrittänyt jutella niiden kanssa ja pyytänyt olemaan hiljaa, mutta ne ei usko. Ne vaan jatkaa eikä kuuntele ollenkaan. Mä en haluaisi, että ne eroaa.
HELP!!!!

Vastaus:

Kiitos kirjeestäsi, joka nostaa esille monta tärkeää asiaa. Olet ihan oikeassa. Veljessäsi ei ole mitään vikaa kuten ei yhdessäkään lapsessa ylipäätään. Käyttäytyminen voi joskus isommilla lapsilla olla vähän niin ja näin, mutta 1-vuotiaat lapset eivät kuulu siihen joukkoon. Sinulla ja veljilläsi on oikeus nähdä itsenne huipputyyppeinä, koska sellaisia olette!

On valitettavaa, että vanhemmat päästelevät suustaan kirosanoja. Joskus aikuisen elämä on niin raskasta monista syistä, joita lapsena ei tarvitse tietää, että me aikuiset emme osaa enää toimia oikein. Kiroilla ei pitäisi, eikä jatkuva riitelykään oikeastaan mitään auta.

Suuttumuksessa ja väsymyksessä on sekin ikävä puoli, että se suuntautuu usein ihan väärään paikkaan, kuten teille varmaankin on käynyt. Isää ja äitiä kuormittavat monet arjen asiat, ja harmitus näyttäytyy teille siten, että heillä menee hermot kaikkeen mitä te teette. Se, että asiaa tässä selitän, ei tietenkään tee siitä oikeaa tai sallittua.

Kun tilanne on kotona vaikea eikä sitä meinaisi jaksaa, on aika ymmärrettävää, että välillä toivoisi olevansa jossakin muualla. Paikassa, jossa ei koko ajan riidellä, huudeta ja kiroilla. Samaan aikaan on sydämessä toive, että koti palautuisi sellaiseksi paikaksi ja vanhemmat alkaisivat tulla toimeen keskenään. Vanhempien eroa harva toivoo, mutta se on asia, johon lapsilla on aika vähän sanottavaa. Se on asia, josta vanhemmat päättävät yhdessä koettaen tehdä parhaan mahdollisen ratkaisun koko perhettä ajatellen.

Kerrot, että olet koettanut jutella asiasta vanhemmillesi. Kokeile vielä kerran! Kerro nämä asiat, joista kirjoitit minulle. Toivon myös, että kerrot huolistasi jollekin aikuiselle lähelläsi, vaikkapa mummille, tädille tai sedälle, joka voisi auttaa sinua. Aikuisten on usein helpompi ottaa asiat puheeksi vanhempien kanssa ja saada heidät huomaamaan, että lapset kärsivät tilanteesta. Jos sinulla ei ole ketään aikuista lähelläsi, kannattaa asiasta jutella koulussa kouluterveydenhoitajalle tai -kuraattorille. He tietävät, kuinka auttaa sinua asiassa eteenpäin.

Aika usein aikuisten vaikeat elämäntilanteet asettuvat ja elämä perheessä jatkuu mukavalla tavalla. Joskus asioiden ratkaisemiseen tarvitaan muiden aikuisten tukea ja apua. Siksi toivon, että pyydät apua joltakulta aikuiselta. Muistathan, että vanhempien ristiriidat eivät ole teidän syytänne. Samoin tiedän, että vanhempasi rakastavat teitä hyvin suuresti eivätkä he haluaisi aiheuttaa teille mielipahaa tai kärsimystä.

Kommentit

Oma kommentti