Ikävä opettaja 3/11

Mulla on pari kysymystä ja sitten vielä isompi ongelma. 1. Mulla on haaravälissä jotakin ihmeellistä ihottumaa. Ihottuma on pieninä laikkuina ja iho on punertavaa ja kutisevaa. Onko tämä tavallista ihottumaa vai jotakin muuta? 2. Koska arvioisit kuukautisieni alkavan, kun olen 11-vuotias ja minulla on ollut valkovuotoa puolisen vuotta. Äitini kuukautiset alkoivat 12-vuotiaana. 3. Millaista on normaali valkovuoto? 4. Ja nyt vähän isompi ongelma, joka häiritsee minua. Kuviksen opettajani kohtelee luokkaamme todella huonosti. Hän huutaa paljon ja haukkuu meitä. Hän sanoo meitä 2-vuotiaiksi ipanoiksi, pennuiksi ja kerran hän jopa sanoi meitä tyhmiksi. Minä ja muut luokkalaiseni pelkäämme häntä. Joka kerta kun hän suuttuu, pelkään, että hän tekee meille jotain. Olemme kertoneet tästä omalle opettajallemme jo monta kertaa, mutta hän ei kuuntele ja sanoo, että ”katsokaa peiliin”. Kerran opettajamme suostui puhumaan kuviksen opettajamme kanssa, mutta hän vain raivostui meille kuultuaan, että olimme kertoneet asiasta. Mitä meidän pitäisi tehdä? Toivottavasti vastaat!
Kultainen lohikäärme

Vastaus:
1. Ihottumasta on mahdotonta sanoa näin kirjeen välityksellä. Ihottuman tutkiminen vaatii lääkärillä käymistä, tai ainakin asiassa kannattaa kääntyä kouluterveydenhoitajan puoleen. Oletko kertonut ihottumasta vanhemmillesi? Jos et, tee se pikaisesti.

2. Kuukautisten alkamisen arviointi on vähän arpapeliä. Jotakin arvioita voisi tehdä, mutta välillä ne menevät pieleen. Tiedoilla, jotka annoit, voisi ajatella, että vuoden kuluessa kuukautesi todennäköisesti alkavat. Tosin, en tiedä millä mallilla muut muutokset kehossasi ovat ja minkä verran painat. Voi siis olla, että kuukautisesi alkavat myöhemminkin.

Ensimmäinen kerta tulee useimmille yllätyksenä, koska täsmällinen ennakointi ei ole mahdollista. Seuraavat kuukautiset saattavat tulla vasta pitkän ajan kuluttua, tai nopeasti ensimmäisten jälkeen. Jokainen keho hakee omaa rytmiään, eikä voida sanoa, miten asia etenee kaikkien kohdalla. Koita jaksaa odottaa rauhassa ensimmäisiä kuukautisiasi. Useimmilla kuukautiset alkavat 16. ikävuoteen mennessä.

3. Normaali valkovuoto on miedon hajuista, eikä haju ole paha. Valkovuoto ei ole tavallisesti kokkareista. Aikuisella naisella väri ja koostumus vaihtelevat kuukautiskierron mukaan. Välillä se on valkoista, toisinaan lähes läpikuultavaa. Joskus vuotoa tulee enemmän, joinakin päivinä ei lähes ollenkaan. Tähän kaikkeen tottuu, kunhan kuukautiskierto alkaa toimia. Jokaisen keho toimii omalla, ainutkertaisella tavallaan, ja rytmikin on omanlaisensa.

4. Opettajan suhteen neuvoni on yksinkertainen. Koska pelkäätte opettajaa, tarvitaan vanhempia avuksi selvittämään, mistä on kyse. Kertokaa asiasta koko luokan sopimuksella vanhemmillenne ja pyytäkää heitä kokoontumaan ja keskustelemaan asiasta oman opettajanne ja kuvaamataidon opettajan kanssa. Näin opettajat tietävät, että asia vaivaa teitä ja tuottaa huolta. Samalla voidaan purkaa tapahtuneet ja tuulettaa tunteita. Useimmiten se mahdollistaa uudet tilanteet, jolloin työskentely voidaan aloittaa hyvillä mielin ja yhdessä uudenlaisilla tavoilla.

Tämä vaatii myös teiltä sinnikkyyttä. On pyydettävä vanhemmat avuksi, keskusteltava asiasta asiallisesti ja perustellen. Sitten, kun asiat on saatu sovittua opettajan kanssa, pitää pystyä vielä aloittamaan ikään kuin alusta: opettajaa kuunnellen ja haluten luoda oppimisympäristö mukavaksi. Opettajan velvollisuus on taata teille koulun muun henkilökunnan kanssa rauhallinen ja turvallinen työskentelyilmapiiri. Jos pelkäätte jotakuta, ei oppiminen ole todennäköistä ja helppoa.
 

Kommentit

Oma kommentti