Kiusattu 4/13

Minulla olisi neljä kysymystä, joihin tarvitsisin vastauksen. 1. Olen ihastunut yhteen poikaan, mutta en tiedä kuinka kertoa asiasta hänelle. Olisiko sinulla neuvoja? 2. Minua kiusataan koulussa ja olen masentunut sen takia. Elämäni on surkeaa ja olen harkinnut itsemurhaa. Miten voisin ajatella positiivisemmin? 
Dobby.Is.A.Free.Elf.

Vastaus:
1. Jos tunnet pojan ja olette kavereita, luokkakavereita tms., voisit kysyä häneltä haluaisiko hän tehdä jotakin kanssasi. Jos et tunne poikaa oikeastaan lainkaan, kannattaa ehkä käydä esittäytymässä ja hakeutua hänen seuraansa tuppaamatta. Sitten voitte tutustua hieman ja lopulta voit ehdottaa jonkin asian tekemistä yhdessä. Myös tekstiviestillä voi lähestyä, mutta minä lähettäisin viestin, joka on aika neutraali, eli ehdottaisin jonkin kivan asian tekemistä yhdessä. Kavereillasi saattaa olla hyviä ideoita tähän kysymykseen. Kysy heiltäkin neuvoja ja ideoita.

2. Minua kiukuttaa aina, kun kuulen jonkun kiusaavan toisia tai jonkun joutuvan kiusaamisen kohteeksi. Ei ihme, että sinua masentaa. Kiusatuksi joutuminen on ihan kamalaa. Sen kanssa jaksaminen on raskasta.

Sain tässä jokin aika sitten kirjeen eräältä nuorelta aikuiselta, joka kertoi elämän olevan jo mukavaa. Häntä oli kiusattu koulussa vuosia ja jaksaminen oli tosi vähäistä. Hän päätti sinnitellä ja kestää. Hän ajatteli, että ehkä joku toinen säästyisi kiusaamiselta. Kohtasimme vuosia sitten, kun autoin häntä selviämään kiusaamiskokemustensa kanssa. Kokemuksista oli kulunut jo vuosia. Viesti, jonka sain, päättyi siihen, että hän oli kiitollinen saamastaan avusta.  Hän kertoi haluavansa auttaa muita, ettei kukaan enää joutuisi kiusatuksi.
Toivottavasti sinulla on joku, jolle kertoa kiusatuksi tulemisesta ja jolta voit saada apua. Toivottavasti uskallat kertoa asiasta kotona ja koulussa. Opettajien ja koulun velvollisuutena on toimia siten, ettei sinun tarvitse pelätä kiusatuksi joutumista. Kenenkään ei  kuulu joutua kohtaamaan kiusaamista. Meidän aikuisten tehtävänä on pitää huoli siitä, että koulu on turvallinen paikka kaikille. Pyydä apua aikuisilta.

Olet upea ja mahtava ihminen. Mieti, mikä kaikki elämässäsi on hyvin, mikä kaikki hyvää ja tärkeää. Keskity nauttimaan musiikista, josta pidät. Lue kirjoja, jotka ilahduttavat. Käy ulkoilemassa. Älä luovu toivosta. Asiat kääntyvät takuulla parempaan suuntaan!

Kommentit

Oma kommentti