Liikaa harrastuksia 6/11

Minua mietityttää pari juttua. Olen 11-vuotias poika ja olen tosi ylipainoinen. Miten saan painoni alenemaan? Voiko lihavuus olla geeneissä? Mutta nyt asiaan. Koulu on alkanut yhtäkkiä mennä huonosti. Kokeista on tullut vain 7,5. Ennen sain 10 tai 9. Voivatko kuusi harrastustani vaikuttaa koulunkäyntiin? Vielä yksi juttu. Minua kiusataan ja on jo kiusattu 6–7 vuotta, koko koulun ajan päiväkodista asti. Kaikki lopetuskeinot yritetty. Mitä teen?
Ongelmaa

Vastaus:
Lihavuuden syitä on monia. Voidakseen saada painoaan pois, on tärkeää syödä monipuolisesti ja terveellisesti. Kotona esimerkiksi pitäisi ruokaa tekevän (yleensä vanhemman) muuttaa usein ruoanlaittotapojaan, jotta lapsi voisi pudottaa painoaan. Samoin on tärkeää jättää limut, mehut, karkit ja muut herkut pois (viikossa vaikka yksi herkkupäivä, jolloin herkutellaan kohtuudella). Liikkuminen ja ulkoilu ovat myös tärkeitä asioita.

Toivottavasti käyt juttelemassa painoasioista kouluterveydenhoitajalla. Hän voi, mikäli annat luvan, olla yhteydessä vanhempiisi ja kertoa heille, mistä voisi saada esim. ruokaohjeistusta painonhallintaan. Samalla hän voisi jutella kanssasi sinun ruokailutavoistasi ja miettiä, miten pikkuhiljaa asiaan voitaisiin tehdä muutoksia.

Koulunkäynti vaikeutuu pikkuhiljaa, ja alemmilla luokilla saadut numerot tulevat vaikeammiksi tavoittaa. Täytyy ryhtyä tekemään töitä läksyjen kanssa enemmän ja lukea kokeisiin ahkerasti. Jos tämä ei tepsi, kannattaa asiasta jutella kotona ja open kanssa koulussa. Joskus huonontuneet numerot ovat merkki keskittymisen puutteesta tai siitä, ettei osaakaan opiskella siten, että asiat jäisivät mieleen. Näissä opettajat ovat hyviä ohjaajia.

Et kerro, mitä harrastat, mutta koska pohdit onko harrastuksilla vaikutusta koulumenestykseesi, saattaa asiassa olla perää. Kuusi harrastusta kuulostaa paljolta. Olisiko jokin harrastus sellainen, että voisit luopua siitä ainakin hetkeksi ja kokeilla mitä koulunkäynnille tapahtuisi? Ehkä ratkaisu olisi tässä. Sinulle jäisi enemmän aikaa keskittyä myös koulunkäyntiin.

Sitten on pakko sanoa, että jos joutuu kiusatuksi vuodesta toiseen, on silläkin varmasti merkitystä hyvinvoinnille ja koulunkäynnille. Kiusattuna olo on raskasta ja estää hyvää oloa. Kerrot, että kaikki keinot on käytetty. EI OLE, jos kiusaajat jatkavat. Koulun on saatava kiusaaminen loppumaan. Koulussa on jokaisen saatava olla rauhassa ja turvassa lainkin mukaan. Sinun kannattaa koettaa harrastuksissa kerätä voimia siihen, että muistat olevasi mahtavan upea ja huipputyyppi. Älä anna kiusaajien viedä sinulta tätä ajatusta pois. Pysy vahvana ja pyydä vanhemmiltasi ja koulun aikuisilta sinnikkäästi apua kiusaamiseen. Sellaista ei pidä tai tarvitse sietää.

Kommentit

Oma kommentti