Mahavaivoja 4/11

Ekaksi tätä palstaa on kiva lukea. Mulla olisi pari kysymystä. 1. Mulla on välillä niin kova maha- ja selkäkipu samaan aikaan, että voisin itkeä. Se on ollut kerran koulussa. Yleensä auttaa, kun makaa vähän aikaa. Se on ollut minulla kohta kuukauden. Mistä se johtuu? 2. Minkä ikäisenä on hyvä aloittaa meikkaaminen? 3. Olenko masentunut, kun koulu ei kiinnosta yhtään? Olisin todella onnellinen, jos vastaisit, koska olen kysynyt jo monelta näitä, mutta ne eivät ole vastanneet.

Vastaus:
Mukava kuulla, että palstaa on kiva lukea. Te lukijat osaatte esittää tosi haastavia ja mielenkiintoisia kysymyksiä. Minäkin odottelen kysymyksiänne aina innolla, että näen, mikä milloinkin puhututtaa ja mikä Koululaisen lukijoita pohdituttaa.

1. Toivottavasti mahakivun syy on jo selvinnyt. Kun ilmaantuu kovia kipuja, koettaa keho usein kertoa, että se tarvitsee jonkinlaista apua. Vanhemmille kertominen ja lääkärillä käyminen ovat silloin tärkeitä asioita. On hienoa kuulla, että olet osannut hakea asennon, joka auttaa kipuun.

2. Meikkaukseen ei ole yhtä oikeaa ikää. Joku aloittaa 11-vuotiaana, ja minä esimerkiksi taisin ensimmäisen kerran laittaa ripsiväriä melkein aikuisena. Urheilun lomassa ei asialle ollut halua eikä tarvetta. Kokeilumielessä moni pieni lapsi kokeilee kotoa löytyviä meikkejä, niin tytöt kuin pojatkin. Minusta meikkauksessa on olennaista se, että on itsellä halu, ja sitten nuorena pitää asiaan olla vanhempien suostumus. Vanhempien kanssa keskustellen löytyy säännöt meikkaukseen – mitä saa laittaa ja minne, kuka meikit ostaa, samoin tulee sovittua siitä, miten meikit pestään pois. Puhtaus on tärkeä asia ja osa meikkausta. Meikeilläkin on parasta ennen -päivä pakkauksen avaamisen jälkeen, eikä näitä asioita monikaan tiedä ilman aikuisen opastusta.

3. Se, ettei koulu kiinnosta, ei kerro vielä masennuksesta. Joskus elämässä on tehtävä asioita, joita ei niin kovasti haluaisi. Kerropa vanhemmillesi tai koulun jollekulle aikuiselle tästä vähäisestä koulukiinnostuksesta. On tärkeää löytää syy siihen, miksei koulu sinua innosta. Yhtä tärkeää on, että sinut saadaan viihtymään koulussa. Jos sinulla on alakuloa ja ajatuksia muutenkin elämän synkkyydestä, kerro asiasta aikuisille, että voisit saada tukea. Yksi oire masennuksesta voi olla koulukiinnostuksen vähäisyys.

 

Kommentit

Oma kommentti