Päänsärky 12/11

Olen 12-vuotias tyttö, ja minulla on aika omituinen ongelma. Päätäni särkee melkein koko ajan. Sitä on jatkunut melkein kolme viikkoa, päänsärkylääkkeet ovat auttaneet hieman. Särky iskee aina aamulla, mutta katoaa illalla. Osaatko auttaa? Pelkään, että selkäni takana puhtaan pahaa. Joskus kun kävelen kamujeni ohi, he katsovat minua ja alkavat kikattaa inhottavasti.

Vastaus:
Suhtaudu päänsärkyyn vakavasti. Kerro asiasta kotonasi ja kouluterveydenhoitajalle. Joskus päänsärky voi tulla huonosti nukutuista öistä, vaikeasta elämäntilanteesta, kipeistä hartioista, huonosta ruokailusta tai flunssasta, tai kyseessä voi olla jokin hoitoa vaativa sairaus. Päänsäryn syyn selvittäminen on tärkeää. Kovin kauan ei pitäisi yhteen menoon syödä särkylääkkeitä. Kerro asiasta aikuiselle siis välittömästi.

Kerro samalla ajattelevasi, että sinusta puhutaan selkäsi tapana. Joskus tunne on perusteltu: muut ovat ikäviä ja puhuvat toisesta pahaa. Joskus on niin, ettei kukaan puhu pahaa, mutta jostain syystä luulee niin. Asiasta on kummassakin tilanteessa tärkeää saada ote. Jos sinusta on puhuttu pahaa, on asia selvitettävä, sillä ketään ei saa kiusata, eikä selän takana puhuminen ole reilua vaan väkivaltaa. Jos taas mielikuvituksesi tekee tepposia eli kuvittelet koko jutun, on sekin tärkeää selvittää. Silloin kamusi saavat oikeutuksen olla omia itsejään ja sinun kannattaa pysähtyä miettimään miksi kuvittelit ystävistäsi moista. Juttele siis asioista luotettavan aikuisen kanssa. Voit myös kysyä kavereiltasi, ajattelevatko he sinusta todella kuvaamallasi tavalla. Älä väitä, että he tekisivät niin. Kerro enemminkin, että sinulle on tullut sellainen olo ja haluaisit tietää onko se totta, ja että jos he puhuisivat selkäsi takana, se tekisi sinut surulliseksi. Jos olet itse erehtynyt, pyydä epäilyjä anteeksi.

Kommentit

Oma kommentti