Väkivaltainen sisko 12/10

Aluksi, tämä palsta on ihan mahtava. Luen sen joka kerta. Olen kirjoittanut aikaisemminkin, mutta en ole saanut vastauksia. 1. Olen 12-vuotias tyttö. Olen 163 cm pitkä  ja painan 58–60 kg. Olenko ok? 2. Siskoistani yksi on hyvin väkivaltainen. Hän kuristaa, haukkuu, lyö, potkii… ihan mitä vaan. Viimeksi hän kävi kimppuuni ja alkoi kuristaa. Tätä on jatkunut noin viisi vuotta. Hän on 14-v. Mitä voin tehdä? 3. En ole kauhean hyvä koulussa. Auttaisiko, jos katsoisin vähemmän televisiota ja menisin aikaisemmin nukkumaan? 4. Kasvoissani on finnejä. Auttaako veden juominen, ettei niitä tulisi niin paljoa?
Ongelmia

Vastaus:
1. Kiitokset viestistäsi. Aika monta tärkeää kysymystä sinulla on pohdittavanasi. Toivottavasti asiat ovat jo nyt paljon paremmin. Olet ok.

2. Siskon väkivaltaisuus on asia, johon pitää tarttua isosti. Kerro asiasta vanhemmillesi. Jos sinusta tuntuu, että he eivät pysty puuttumaan asiaan, kerro siitä koulussa vaikkapa terveydenhoitajalle. Se vaikuttaa varmasti mielialaasi ja muutenkin hyvinvointiasi heikentävästi. Jos asia saadaan kuntoon, eikä sinun tarvitse enää pelätä väkivaltaa, voi käydä niin, että koulukin alkaa sujua entistä paremmin. En usko, että siskosikaan voi välttämättä kovin hyvin, jos hän ei 14-vuotiaana osaa hoitaa ristiriitatilanteita paremmin kuin käymällä käsiksi. Hänkin tarvitsee apua ja tukea sekä aikuisen, joka uskaltaa asettaa toiminnalle rajat.

3. Koulukäynnin kannalta on hyvä ajatus katsoa vähemmän televisiota ja mennä ajoissa nukkumaan. Tiedetään, että riittävä määrä unta pitää mielen virkeänä ja edistää oppimista. Samoin televisioaikaa kannattaa käyttää läksyjen tekemiseen huolella. Muutoinkin kannattaa lukea kirjoja eikä katsoa vain televisiota.

4. Finneihin auttaa vedenjuominen omalta osaltaan, mutta sitäkin pitää tehdä kohtuudella. Ulkoilu ja terveet ruokailutottumukset auttavat paljon. Samoin unen riittävä määrä, hyvä mieli ja tietysti päivittäinen peseytyminen ja puhtaat vaatteet tekevät paljon hyvää iholle ja finnien välttämiselle. (Puhtaaseen pyyhkeeseen kasvojen pyyhkimistä unohtamatta.)

 

Kommentit

Oma kommentti