Valehteleva kaveri 11/10

Mulla olisi ongelmia. 1. Mun vanhemmat riitelevät ja mä pelkään niitä. He ovat lyöneet mua ja jahdanneet pihalla. Onko se normaalia? 2. Olen meidän luokan huonoin oppilas. Opettaja ei pidä minusta, vaan haukkuu ja kaikki pilkkaavat mua siitä. 3. Kaikki sanovat mua lapselliseksi, koska katon Winxiä. Onko se sinun mielestäsi lapsellista? 4. Mun paras kamu valehtelee mulle. Jos se on tehnyt jotakin, niin mua syytetään siitä, kun se valehtelee. Eihän se ole oikein, vai onko? 5. Saan melkein kaiken, mitä haluan. Ja  vaikka en ottaisi, niin silti kaikki sanoisivat mua lellityksi ja itserakkaaksi pennuksi, koska kerran toimin itserakkaasti, mutta pyysin anteeksi. Olisi kiva, jos vastaisit, koska tarvitsen apua!!
Kim

Vastaus:
Toivon, että minusta on sinulle apua. Kirjeesi sai minut tuntemaan surua ja samalla iloa. Kiitos, että koit minut niin luotettavaksi, että uskalsit kysyä neuvoa! Surullinen olen siitä, että olet joutunut kokemaan paljon sellaista, mitä ei kenenkään pitäisi joutua kokemaan.

1. Vanhempien väliset riidat ovat ihan ok, mutta väkivalta on aina ja kaikissa muodoissaan väärin, jopa rikos! Toivon, että kerrot asiasta viipymättä jollekin aikuiselle. Sinulla on oikeus turvalliseen elämään omassa kodissasi. Uskon, että väkivalta perheissä loppuu, kunhan vanhemmille ja koko perheelle tarjotaan tukea ja apua. Pelon keskellä ei pidä joutua elämään. Se vaikuttaa moniin asioihin, kuten esim. estää oppimista ja iloisuutta.

2. Onpas luokallasi typerästi käyttäytyviä lapsia! Ketään ei pitäisi kiusata ja pilkata. Ei ole olemassa asiaa, jonka nimissä se olisi ok. Luulen, että opettaja pitää sinusta, mutta hän saa sinut tuntemaan, että ei pitäisi. Haukut ehkä tavoittelevat sitä, että jaksaisit opiskella paremmin ja innokkaammin. Ehkä opettajan olisi aika vaihtaa tapaa toimia kanssasi. Selvästikään hänen tapansa ei toimi. On aika tavallista, että väkivallan pelko kotona aiheuttaa oppimiseen vaikeuksia. On vaikeaa muistaa, jos koko ajan pelkää. On vaikeaa jaksaa keskittyä, kun asiat painavat mieltä. Joskus voi olla vaikeaa saada nukuttuakin, koska asiat pyörivät hyrrää mielessä. Jos ei nuku tarpeeksi ei voi oppia eikä muistuttaa mieliin oikein mitään, ainakaan kovin helposti.

Kerro kotiasioistasi kouluterveydenhoitajalle, kuraattorille tai opettajallesi. Tärkeintä on, että saat apua ja he tietoa siitä, ettei teillä kotona mene kaikki hyvin. Yleensä tieto asioista luo ymmärrystä. Tämä saattaa helpottaa koulutilannettasi ja jopa lopettaa kiusaamisen. Kerro luokkakavereidesi pilkasta opettajalle. Sitä ei pidä sallia tapahtuvaksi.

3. Jos Winx-ohjelman katsominen on lapsellista, ollaan yhdessä lapsellisia. Minäkin katselen ohjelmaa! Välillä toivoisin yhtä hienoja voimia kuin Bloomilla on. Keijuthan perustavat voimansa hyvyyteen, ja sitä tässä maailmassa ei ole liiaksi.

4. Kaverit eivät syytä toisia omista teoistaan. Osa ihmiseksi kasvua on vastuun ottaminen omista teoistaan. Älä suostu syntipukiksi. Kannattaa miettiä ystävyyttänne, mikäli keskustelujen jälkeen ystäväsi jatkaa toimintaansa. Ystävä ei saa tehdä mitä vain, eikä käytöstä pidä missään tapauksessa sallia enää yhtään hetkeä. Älä lähde mukaan juttuihin, joissa et halua olla mukana. On tärkeää osata kieltäytyä hölmöistä jutuista ja asioista, joiden tietää olevan väärin tai kiellettyjä.

5. Luulenpa, että kaikkein eniten haluaisit turvallisen kodin. Sitä ei voi saavuttaa tavaroilla. Toisaalta, jos saat asioita, eihän se ole muilta pois. Taitavat olla kateellisia? Jos muut tietäisivät kokemuksistasi, tuskin sanoisivat sinua lellipennuksi. Kim, jokainen meistä tekee joskus jotakin, mikä kaduttaa jälkeenpäin. Olet pyytänyt anteeksi, enempää et voi tehdä. Muiden pitäisi hyväksyä asia ja antaa anteeksi, eikä kiusata ja nimitellä päivästä toiseen. Heidän pitäisi lopettaa ja pyytää anteeksi, että he kiusaavat sinua edelleen asiasta.

Toivottavasti asiat järjestyvät parhain päin. Uskon, että kertomalla kotiasioista luotettavalle aikuiselle myös koulumenestys alkaa parantua ja elämästäsi tulee mukavampaa.

Kommentit

Oma kommentti