Unohtunut salasana 12/12

Ongelmani on sellainen, että olen unohtanut tietokoneeni salasanan. Enkä nyt enää pääse tietokoneeseeni? Miten? APUA!
HJELPPA MIG!

Vastaus:
Jos koneelle on tehty useampia järjestelmävalvojan tunnuksia, käy unohtuneen salasanan muuttaminen helposti. Windows-koneilla riittää, kun avaat Ohjauspaneelin, Käyttäjätilit ja valitset kohdan ’Vaihda Windows-salasana’ ja sitten ’Toisen tilin hallinta’. Siellä voi valita käyttäjän, jolle luo uuden salasanan unohtuneen tilalle. Vastaava toiminto onnistuu Mac-koneellakin.

Jos olet koneen ainut käyttäjä, on homma hieman mutkikkaampi. Käytännössä voit yrittää vain arvailla tai muistella, mikä salasanasi mahtaisi olla. Toisinaan unohtunut salasana putkahtaa päähän ihan huomaamatta. Toinen vaihtoehto on murtaa järjestelmän suojaus käyttämällä erityistä salasananpurkuohjelmaa, kuten Ophcrackia (http://ophcrack.sourceforge.net/). Purkuohjelmien käyttö vaatii kielitaitoa ja ohjelmistojen syvällisempää tuntemusta.

Vastaisuuden varalle kannattaa tallentaa salasana turvalliseen paikkaan, johonkin muuallekin kuin omalle tietokoneelle. Kynä ja paperi käyvät hyvin siihen tarkoitukseen. Eräs kätevä työkalu unohtelun varalle on salasananpalautuslevy. Sen avulla lukitun koneen saa auki, jos salasanan sattuu joskus unohtumaan. Windows 7:ssa levy luodaan avaamalla Ohjauspaneeli, Käyttäjätilit, Vaihda Windows-salasana ja valitsemalla: ”Luo salasananpalautuslevy”. Levy kannattaa luoda heti, ennen kuin on liian myöhäistä.

 

Kommentit

Oma kommentti