Miska Haakana, 22, on tykännyt esiintymisestä niin kauan kuin muistaa. Tähden kotikaupungissa Järvenpäässä oli puisto, jonka lavalla järjestettiin paikalliskonsertteja. Aina perheen vieraillessa puistossa pikku-Miska kiipesi lavalle ja esitti omia näytelmiään.
Miska nautti huomiosta myös koulussa, missä hän hauskuutti luokkakavereitaan.
– Olin melko kovaääninen oppilas, nokkelana sanailijana tunnettu tubettaja myöntää.
Hassuttelun ohella Miska tykkäsi koulussa erityisesti äidinkielestä ja kirjoittamisesta. Matematiikkaa hän puolestaan vihasi.
– Olen aina ollut huono pulmapeleissä. Vihasin sitä, että vaikka sain vastauksen oikein, oli reitti kuulema väärä. Matematiikassa asiat piti tehdä tietyn boksin sisällä, joten tykkäsin enemmän aineista, joissa sai olla luova, tähti muistelee.
Kauhua satulassa
Kouluaikoina Miska harrasti paljon. Monta vuotta kului kamppailulaji taidon parissa sekä partiossa, mistä mukaan tarttui erilaisia erätaitoja.
– Osaan edelleen kasata retkikeittimen ja tehdä muutaman solmun. Partiossa oli kivaa ja hauska yhteishenki.
Ratsastusta Miska ei sen sijaan muistele yhtä lämpimästi. Hän kävi tallilla puolisen vuotta, mutta ei innostunut lajista.
– Hevoset ovat pelottavia ja ennalta-arvaamattomia. Ratsastaessa tuli myös takapuoli kipeäksi, Miska parahtaa.
– Tyttöystäväni Alisa rakastaa hevosia ja ehdottaa välillä, että menisimme yhdessä ratsastamaan, mutta pysyttelen mieluummin koirien parissa. Lapsuudenkodissani on 11-vuotias jackrussellinterrieri Niko. Se on ihan paras koira!
Ideat videolle
Miskan lapsuuden harrastuslistalta löytyvät myös kanteleensoitto sekä taikurikoulu. Taikurinsalkku on yhä tallessa.
– Osaan edelleen muutaman hämäystempun, esimerkiksi muuttaa mustavalkoisen värityskirjan värilliseksi, tubettaja paljastaa.
Rakkaimmaksi harrastukseksi nousee kuitenkin teatteri, jonka Miska muistelee aloittaneensa viidesluokkalaisena.
– Aloitin Järvenpään Kellariteatterissa ja olin mukana myös naapurikaupungin teatteriryhmissä. Kerran työstimme kaveriporukalla kesäteatteriesityksen. Teimme siihen kaiken itse käsikirjoitusta ja ohjausta myöten. Se oli tosi hauskaa, Miska muistelee.
Teatteri antoi alkusysäyksen myös tubettamiselle. Teatterissa ei ehditty toteuttaa kaikkia yksittäisiä ideoita, joita Miskalla piisasi, joten hän purki idiksensä videoille. Ensimmäisen videonsa hän teki vuonna 2010.
– Moneen vuoteen en edes tiennyt, että videoilla voisi tienata. Tein videoita huvin vuoksi, koska se oli sairaan siistiä. Jossain vaiheessa minulla oli 10 videota ja niillä yhteensä 2000 näyttökertaa. Se tuntui silloin isolta määrältä.
Unelma-ammatissa
Vuonna 2013 Miskan kanavalla oli 100 tilaajaa, seuraavana vuonna määrä oli 1000. Sittemmin kasvu on ollut huimaa, ja tubettaminen on vaihtunut harrastuksesta työksi. Tällä hetkellä Miskalla on reilu 200 000 tilaajaa.
Enää tubettamista ei voi ottaa yhtä rennosti. Tähdellä onkin tarkka aikataulu videoiden tekemiselle ja julkaisulle.
– Oma tyylikin on muuttunut ajan myötä. Joskus periaatteenani oli, että käytän videoissa vain sitä, mitä kotona valmiiksi on. Nykyään haluan tehdä isosti ja hienosti, Miska miettii.
Videoiden myötä Miska on päässyt tapaamaan uusia, mielenkiintoisia ihmisiä ja tekemään ammatikseen sitä, mistä tykkää.
– Elokuussa myös juonsin Tubeconin jo kolmatta kertaa. Sekin oli siistiä!
Selviytyjät-voittaja
Yksi tubettamisen tuoma hieno mahdollisuus oli osallistuminen Selviytyjät Suomi -ohjelmaan. Edellisen kauden kaikki osallistujat olivat Miskan tavoin julkisuuden henkilöitä.
– Asenteeni on, että kaikkea pitää testata, mutta ohjelmaan osallistumista piti silti hetki miettiä.
Kaikeksi onneksi Miska päätti lähteä mukaan, sillä kokemus osoittautui ”sairaan siistiksi” – ja tubettaja vieläpä nappasi kilpailun voiton. Selviytyjien uutta tuotantokautta Miska aikoo seurata tarkasti.
– On mahtavaa päästä spekuloimaan ohjelman käänteitä! Aloitin sen heti kun uuden kauden kilpailijat julkistettiin.
Juttu on julkaistu Koululaisessa 9/19
Kommentit
Oma kommentti