Säännöt

Tervetuloa Koululainen.fi-sivuille!

Täällä on kiva jutella uusien ja vanhojen kavereiden kanssa. Voit valita keskusteluista kiinnostavan aihealueen tai puhua vapaasti mistä vain yleisellä Välkkä-keskustelupalstalla. Juttelun lisäksi voit väitellä, vitsailla, kysyä neuvoa, etsiä uusia ystäviä tai jakaa kipeitä tai kepeitä kokemuksia.

Muistathan olla ystävällinen ja suvaitsevainen toisia käyttäjiä kohtaan ja pitää mielessä, että asioista voi olla eri mieltä ilman riitaa. Kun rekisteröidyt koululainen.fi:hin, sitoudut noudattamaan sääntöjä, joiden tarkoitus on varmistaa, ettei sivuilla esiinny asiattomia, laittomia tai aggressiivisia viestejä, kirjoituksia, kuvia tai muuta materiaalia.

Keskusteluja valvoo sivujen ylläpito ja keskustelunvalvojat eli moderaattorit, joilla on oikeus poistaa viestejä, kuvia ja kirjoituksia, jotka rikkovat sääntöjä tai huonontavat sivujen ilmapiiriä. Valvojilla on myös oikeus laittaa nimimerkki jäähylle tai poistaa käyttäjän tunnus, jos kirjoittelu rikkoo sääntöjä.

Viestien, kirjoitusten, kuvien ja videoiden poistamisesta, jäähyistä ja tunnuksen poistamisesta päättävät Koulululaisen nettisivujen ylläpito ja moderaattorit. Vakavat häirintätapaukset ja kaikki rikosepäilyt ilmoitetaan viranomaisille sen lisäksi, että keskustelut poistetaan sivuilta.

Voit ilmoittaa asiattomasta käytöksestä myös itse ylläpidolle. Jos joku mielestäsi rikkoo Koululainen.fi:n sääntöjä tai Suomen lakia tai häiriköi sivustolla muulla tavoin, klikkaa keskustelussa tai sivulla olevaa Ilmoita asiaton viesti -painiketta ja kerro häirinnästä ylläpidolle.

Jos olet alle 18-vuotias, käythän nämä sivuston säännöt läpi vanhempiesi kanssa.

Ennen kuin ryhdyt käyttäjäksi, lue myös alla olevat käytösohjeet. Sivuston käyttöehdot säännöt löytyvät täältä.

Luo itsellesi tunnus rekisteröintilomakkeella.

  1. Mieti vanhempasi kanssa, mitkä lomakkeen kohdat voivat näkyä muille käyttäjille.
  2. Täytä omat tietosi, älä kirjaudu toisen tiedoilla.
  3. Valitse itsellesi fiksu käyttäjätunnus eli nimimerkki. Jos nimimerkki on asiaton, ylläpidolla on oikeus poistaa koko profiili.
  4. Jokaisella käyttäjällä saa olla vain yksi tunnus palvelussa, ja sen tulee olla henkilökohtainen.
  5. Olet itse vastuussa profiilisi kirjoituksista, lisäämistäsi kuvista ja niiden seurauksista. Älä siis luovuta nimimerkkiäsi ja salasanaasi edes kaverille.
  6. Muista, että Koululaisen keskusteluihin voi osallistua kuka tahansa internetin käyttäjä. Älä kerro oikeaa nimeäsi, osoitettasi tai puhelinnumeroasi. Jos haluat tavata jonkun keskustelukaverisi, kerro asiasta vanhemmillesi tai muulle luotettavalle aikuiselle ja sovi tapaaminen niin, että aikuiset tietävät, missä ja milloin tapaaminen on, tai voivat olla mukana. Sovi tapaaminen aina julkiselle paikalle, missä on muita ihmisiä.

Laita sivustolle vain sellaisia kuvia ja videoita, joiden käyttöön sinulla on lupa.

Julkkisten kuvia, sarjakuvia, animaatioita, videoita tai levyjen kansia voit laittaa sivustolle vain, jos olet ottanut tai tehnyt kuvat itse. Suomessa on tekijänoikeuslaki, joka pätee myös Koululaisen sivustolla. Se tarkoittaa, että tekijänoikeudella, tavaramerkkioikeudella tai muulla immateriaalioikeudella suojattua materiaalia kuten kuvia tai tekstiä ei saa levittää ilman tekijän tai oikeudenhaltijan lupaa.

Kuvat ja videot eivät saa loukata muita käyttäjiä tai rikkoa lakia.

Ylläpidolla on oikeus poistaa luvattomat ja asiattomiksi katsomansa kuvat ilman varoitusta.

Kunnioita keskustelukumppaneita

Netissä pätevät saman huomaavaisuussäännöt kuin tosimaailmassakin, joten älä kirjoita tai viesti keskusteluissa mitään, mitä et olisi valmis sanomaan kasvotusten. Kunnioita muiden mielipiteitä, vaikka ne tuntuisivat itsestä vääriltä. Jokaisella on oikeus ilmaista mielipiteensä joutumatta haukutuksi. Joskus kävijät yrittävät suututtaa muut keskustelijat tahallaan. Älä lähde riitaan mukaan, vaan yritä säilyttää malttisi.

Koululainen.fi:n keskusteluissa kaikki kiusaamiseksi tulkittava kirjoittelu ja haukkuminen on kielletty. Keskustelijoiden tulee myös välttää aggressiivista kieltä ja törkeitä ilmaisuja, vaikka muiden keskustelijoiden mielipiteet ärsyttäisivätkin.

Yletön kiroilu on myös kiellettyä. Myös hyvän maun vastaiset sekä esimerkiksi kirosanoja tai alatyylisiä sanoja sisältävät käyttäjätunnukset ovat kiellettyjä. Kaikista näistä voit ilmoittaa ylläpidolle tai moderaattoreille Ilmoita asiaton viesti -painikkeella keskusteluissa.

Älä hyökkää tai häiriköi

Myös saman viestin tai otsikon kirjoittaminen useampaan kertaan sekä pila- ja huijaustarkoituksessa tehtyjen viestien lähettäminen ovat kiellettyjä. Myös suunnitelmalliset hyökkäykset muita internetsivustoja vastaan ovat kiellettyjä ja johtavat hyökkääjien sekä siihen yllyttävien tunnuksen poistamiseen.

Vilkkainta keskustelua saat aikaan kiinnostavilla ja fiksuilla keskustelunaloituksilla. Ennen kuin aloitat uuden keskustelun, käytä keskusteluissa olevaa hakua ja katso, jos samasta aiheesta olisi jo kiinnostava keskustelu käynnissä. Tällöin voit osallistua suoraan siihen. Myös turha caps lockilla eli isoilla kirjaimilla kirjoittaminen ja jatkuva asiattomien viestien lähettäminen katsotaan häiriköinniksi ja johtaa jäähyyn tai tunnuksen poistoon.

Sääntöjen vastaista käytöstä on myös kaikkien salasanojen, henkilötietojen, yhteystietojen (puhelinnumerot, sähköpostiosoitteet, webbikamerat, yhteystiedot sisältävien verkkosivujen osoitteet, yms.) utelu ja levittäminen. On myös kiellettyä julkaista toisten sähköposti-, WhatsApp- tai tekstiviestejä ilman asianomaisen lupaa.

Ylläpito ja moderaattorit lopulta arvioivat ja päättävät, mikä on asiatonta.

Pidä keskustelu mukavana ja turvallisena

Jotta sivusto pysyisi mukavana, innostavana ja turvallisena keskustelupaikkana lapsille ja nuorille, myös laihduttamiseen ja syömisen kontrollointiin yllyttävät viestit, itsetuhoisuuteen viittaavat keskustelut, hyvän maun vastaiset ja väkivaltaiset kuvaukset ja linkit on kielletty.

Muun muassa rasismi, kansanryhmää vastaan kiihottaminen, herjaus, kunnianloukkaus, propaganda ja yksityisyyden loukkaus on kiellettyä. Propagandaksi luetaan esimerkiksi uskonnolliset kirjoitukset, joiden on tarkoitus käännyttää, ja kirjoitukset, jotka vastaavasti jyrkästi vastustavat jotain uskontoa.

Huumausaineisiin, niiden valmistukseen, hankkimiseen tai käyttöön liittyvät kirjoittelu on kielletty. Tarvittaessa tällaiset viestit ohjataan viranomaisten tutkittavaksi. Myös tupakan ja alkoholin käyttöä ihannoivat keskustelut, kirjoitukset, kuvat, videot ja muu materiaali ovat kiellettyjä.

Lisäksi musiikin, elokuvien ja tv-sarjojen laiton lataaminen, levittäminen sekä siihen yllyttäminen on kielletty sivustolla. Kaupalliset viestit, yritysmarkkinointi ja ostokehoituksia ja houkuttelua sisältävät linkit verkkokauppoihin ovat myös kiellettyjä.

Jos keskustelupalstalta halutaan saada aineistoa tutkimukseen, vaikka kyseessä olisi akateeminen tutkimus, vaaditaan ylläpidon erillinen ja etukäteen pyydetty lupa. Tutkimusmateriaalin kerääjiä kehotetaan ottamaan yhteyttä Koululaisen toimitukseen (koululainen@otava.fi) ja selventämään tutkimuksensa tarkoitus sekä oppilaitos, johon tutkimusta tehdään.

Edellytämme yhteydenottoa myös muiden medioiden edustajilta, mikäli he aikovat käyttää keskustelupalstojen sisältöä omien juttujensa tekemiseen.

Koululainen.fi:llä ei ole velvollisuutta arkistoida vanhoja keskusteluja. Tallenna omalle koneellesi ne viestit, jotka haluat ehdottomasti säilyttää.

Koululaisella ja Koululainen.fi:llä on oikeus julkaista ja muuten hyödyntää keskustelusivuston materiaalia. Käyttäjä myöntää Koululaiselle oikeuden editoida, kopioida, julkaista tai olla julkaisematta (kokonaan tai osittain) materiaalia, jonka käyttäjä on laittanut sivustolle.

Keskustelupalstalla ja käyttäjäsivuilla esitetyt mielipiteet eivät edusta Koululaisen virallista linjaa. Ne ovat palvelun käyttäjien yksityisiä mielenilmauksia. Reaaliaikaisuuden vuoksi kaikkia Koululainen-sivustolle tulevia käyttäjien kirjoituksia ei editoida etukäteen, vaan ne siirtyvät suoraan verkkoon.

MUISTA! Koululainen ei ole vapaa mielipidetori.

Jos keskustelupalstamme säännöt sotivat ajatuksiasi vastaan, internetissä on paljon muita, vapaita kanavia, joilla voit osallistua keskusteluun ilman rajoitteita. Haluamme säilyttää sivuillamme hyvän, lapsille ja nuorille sopivan tunnelman. Noudatathan näitä sääntöjä siis tarkasti. Sääntöjä rikkovien kirjoitusten ja kuvien muokkaamisesta, poistamisesta sekä käyttäjätunnuksen jäähylle laittamisesta ja poistamisesta päättää Koululaisen ylläpito.