Koulurauha julistettiin tänä vuonna Hämeenlinnassa

Vuonna 2024 Koulurauha-ohjelman suunnittelivat Hämeenlinnan koululaiset. Mukana olleet Elsa, Hulda, Niilo ja Asta toivovat ennen kaikkea, ettei ketään jätettäisi koulussa yksin.

Koulurauha julistettiin Hämeenlinnassa. Kuvassa Koulurauha-ohjelmaa suunnitelleet Niilo, Elsa, Hulda ja Asta. Keskellä istuu tasavallan presidentti Alexander Stubb.

Niilo (vas.), Elsa, Hulda ja Asta tapasivat koulurauhan julistus­tapahtumassa tasavallan presidentti Alexander ­Stubbin.

Hämeenlinnassa vietettiin 28.8. aivan erityistä koulu­päivää – kaupungissa julistettiin lukuvuoden valtakunnallinen koulurauha.

Koska Koulurauha-ohjelman keskiössä ovat koululaiset, he myös itse suunnittelevat sen. Suunnittelu­vuoro kulkee kaupungista toiseen vuosittain. Tällä kertaa työryhmässä olivat mukana vaikuttamassa kolmisenkymmentä hämeenlinnalaista koululaista.

Koulurauha-teema on tänä vuonna ”Et ole yksin”

Ohjelman ja julistustapahtuman suunnitteleminen alkoi oppilailla toden teolla tammikuussa, kun työryhmä tapasi leirillä. Joukossa olivat myös Niilo Kerälä, 12, Hulda Myöhänen, 12, ja Asta Kokkoniemi, 13.

Leirillä päätettiin vuoden koulurauhateema Et ole yksin. Se tapahtui äänestämällä omasta mielestä parasta vaihtoehtoa, sillä niitä oli useita. Lopulta oppilaat olivat leirillä kahden vaiheella – joko Et ole yksin tai Kiusaaminen on rikos.

– Valitsimme ryhmässämme kiusaamisen teemaksi, mutta pohdimme muotoilua, koska joidenkin mielestä kiusaaminen ei välttämättä aina ole rikos, Hulda kertoo.

Lopulta Et ole yksin -teema voitti. Lyhyt mutta ytimekäs sanonta välittää tärkeän viestin jokaiselle koululaiselle.

– Varmasti meidänkin koulussamme on yksinäisyyttä, vaikkei sitä huomaisikaan. Ylipäätään monet tuntevat olevansa yksin, niin toivon, että tämä teema vähentää yksinäisyyttä, Asta huomauttaa.

Hulda tekee myös tärkeän eron tahallisen yksinolon ja yksinäisyyden välille.

– Jos joku haluaa olla yksin, saa olla yksin, mutta jos ei halua, ei ole pakko olla.

Muista nämä koulurauhasta!

  • Kaikkia pitää kohdella tasa-arvoisesti. Varmista, että kaikilla on kaveri, jonka kanssa olla ja puhua mieltä painavista asioista.
  • Kohtele kaikkia sillä tavalla kuin toivoisit, että sinua kohdeltaisiin.
  • Saa olla yksin, jos haluaa, mutta yksinäisyys on eri asia. Kenenkään ei ole pakko olla yksin.

Lue lisää: Miten saan ystäviä? – 7 vinkkiä tutustumiseen

Koulurauhasta ei puhuta tarpeeksi

Työryhmässä oli mukana myös Elsa Järvinen, 11. Elsa ei päässyt leirille, mutta se ei suunnittelua haitannut. Hän kokee päässeensä silti hyvin mukaan työryhmään.

Elsa, Hulda, Niilo ja Asta pitävät kaikki tärkeänä sitä, että koulu­rauhaa ovat edistämässä nimenomaan nuoret itse eivätkä pelkästään aikuiset.

– On tärkeä saada myös oppilaan näkökulma siihen asiaan, mitä olemme tekemässä, Elsa painottaa.

– Ei olisi kovin vakuuttavaa, jos vain opettajat olisivat tekemässä koulurauhaa, Asta lisää.

Niilo huomauttaa, että moni tärkeä asia uhkaisi jäädä sanomatta, jos suunnittelussa olisi mukana pelkästään aikuisia.

– Kun itse oppilaat sanoittavat asian, se rohkaisee enemmän kaikkia lopettamaan kiusaamista.

Huldan mielestä myös julistus­tapahtumasta tulee onnistuneempi, kun oppilaat saavat sen suunnitella.

– On tärkeää, että juhlatilaisuus on oppilaiden näköinen, koska aikuiset eivät tiedä ihan tarkalleen, minkälainen juhlatilaisuus on oppilaista kiinnostava, Hulda toteaa.

Kaikki neljä myös kokevat, että suunnittelussa apuna olleet aikuiset todella kuuntelivat heidän mieli­piteitään.

– Se oli tosi kiva, että mieli­piteemme otettiin leirillä huo­mioon. Kyllä tuntuu, että sai itse vaikuttaa, Asta tiivistää.

Elsalle, Huldalle ja Niilolle koulu­rauha oli täysin uusi juttu. Asta taas oli nähnyt ainoastaan viime­vuotisen presidentti Sauli Niinistön videotervehdyksen koululaisille aiheen tiimoilta. Hänkään ei kuitenkaan tiennyt mitään julistustapahtumasta tai siitä, että ohjelma kiertää kaupungista toiseen vuosittain.

Kaikki neljä ovat sitä mieltä, ettei heidän kouluissaan ole koulu­rauhasta tarpeeksi puhuttu ennen tätä vuotta. Nyt, kun rauha on kerran julistettu Hämeenlinnassa, nelikko pitää todennäköisenä, että puhe koulurauhasta kantaa myös seuraaville vuosille.

– Jatkossa kaikissa kouluissa voidaan aina katsoa se lähetys, Niilo kannustaa.

Näin vaikutat

Elsa, Hulda, Niilo ja Asta vinkkaavat:

  • Kerro omat mielipiteesi, vaikka toiset olisivat eri mieltä. Älä yritä muuttaa itseäsi jonkun muun takia.
  • Jos on jokin idea, mitä koulussa voisi kehittää, vie se oppilaskuntaan tai suoraan opettajalle tai rehtorille.
  • Ole kiltti kaikille. Ole aktiivinen ja ilmoittaudu mukaan juttuihin.

Jutustelua presidentin kanssa

Elsa, Hulda, Niilo ja Asta ovat yhdessä työryhmän kanssa tehneet koko vuoden tärkeää työtä kaikkien koululaisten yhteisen asian eteen. Jokainen ansaitsee tuntea olonsa koulussa turvalliseksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin on.

Kova työ huipentui Seminaarin koululle elokuun lopussa. Parasta julistustapahtumassa oli nähdä suunnittelun huikea lopputulos.

– Olemme suunnitelleet tapahtumaa tosi paljon, niin oli kiva päästä katsomaan valmista tulosta, Elsa kertoo ja Asta jatkaa – Parasta oli tunnelma ja se, että kaikki ovat olleet mukana tekemässä sitä, ja miten hyvin se kaikilla oikeasti meni.

Niilo ja Hulda pääsivät juontamaan osan tapahtumasta.

– Kaikki tutut ovat tulleet sanomaan tai laittaneet viestiä, että minulla meni hyvin, ja jopa jotkut tuntemattomat ovat tulleet sanomaan, että etkö ollut juontamassa, Niilo kertoo.

Tapahtuma oli poikkeuksellisen erityinen myös siksi, että tänä vuonna tasavallan presidentti ­Alexander Stubb oli itse paikan päällä Seminaarin koulussa.

– Olihan se jännittävää, että oikeasti presidentti tulee tapahtumaan, Asta toteaa ja jatkaa – Se oli tosi siistiä ja hienoa, että hän tuli.

– Oli tosi hienoa päästä juontamaan presidentin edessä, eikä minua se jännittänyt. Tiesin, että presidentti on rento tyyppi, Niilo sanoo.

Tapahtuman jälkeen nelikko sai tavata presidentin, joka otti heidän kanssaan yhteiskuvia ja jakoi nimikirjoituksia. Presidentti kehui oppilaille tapahtumaa ja Niilolle myös hänen juontojaan.

– Joku pyysi minua kertomaan vitsin, mutta sanoin, että en osaa. Presidentti sanoi sitten, että ”en minäkään”, Elsa muistaa.

Koulurauha-ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma, jota suunnittelevat ja toteuttavat oppilaat. Ohjelman tavoitteena on, että kaikilla olisi koulussa hyvä olla.

Juttu on julkaistu Koululainen 10/2024 -lehdessä.

Huomio koulun aikuinen!

  • Pitäkää silmät auki niin, että opitte erottamaan kiusaamisen ja leikin. Ja vaikka kyseessä olisi leikki, jos tulee tönimistä, varmistakaa, ettei se ole kiusaamista.
  • Jos huomaatte, että joku on mennyt hiljaisemmaksi tai kääntynyt sisäänpäin, menkää kysymään, onko kaikki kunnossa.
  • Puuttukaa kiusaamiseen heti ennen kuin se ehtii pahentua.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti