Puhu huoli pienemmäksi

Pieni huoli ei ehdi kasvaa isoksi, jos avaat suusi ajoissa. Kuuntelijaksi kelpaa kuka tahansa, keneen luotat.

Kuunteleva korva auttaa

Painavin huoli on sellainen, josta ei voi puhua kenellekään. Asian ääneen sanominen helpottaa aina, vaikka ongelma ei heti ratkeaisikaan.

Vanhempien kanssa kasvotusten puhuminen voi joskus olla vaikeaa. Kokeile kertoa huolistasi esimerkiksi automatkalla harrastuksiin tai kouluun. On helpompaa, jos toista ei tarvitse puhuessa tuijottaa koko ajan silmiin.

Jos huoli liittyy vanhempiin, etkä pysty siitä heille puhumaan, käänny läheisen sukulaisen tai vaikka koulun terveydenhoitajan puoleen. Myös opettajalle voi kertoa kouluun liittymättömiäkin asioita.

Aikuisille puhuminen ei aina syystä tai toisesta tunnu luontevalta. Kerro siinä tapauksessa huolenaiheestasi luotettavalle ystävälle, joka voi auttaa sinua löytämään uuden näkökulman asiaan.

Hus, huolet!

Puhuminen on paras tapa päästä eroon mieltä painavista asioista. Jos huolesta on jo puhuttu, ajatuksia voi yrittää keventää tekemällä asioita, jotka tuottavat iloa.

Ystävien seurassa ikäviä asioita ei ehdi miettiä, ja retki metsään saattaa tyhjentää pään niin, ettet enää muista, mistä murehdit.
Öisin ongelmat tuntuvat usein ylitsepääsemättömiltä, eikä niitä kannata silloin yrittää ratkoa. Päivän tapahtumat olisi hyvä purkaa ennen nukkumaanmenoa.

Jos heräät keskellä yötä pohtimaan jotain, lupaa itsellesi miettiä asiaa ensi töiksesi aamulla. Hyvällä tuurilla koko murhe on haihtunut yön aikana.

alakulo

Huolehdinko liikaa?

Huolehtiminen kuuluu elämään, eikä siitä ole tarkoituskaan päästä täysin eroon. Usein tunnollisuuteen taipuvaiset ihmiset huolehtivat enemmän kuin rennommin asioihin suhtautuvat.

Kumpikaan tapa ei ole oikea tai väärä. Kyse on persoonallisuuden piirteistä, joihin ei voi kovin paljon vaikuttaa. Tärkeää onkin hyväksyä itsensä sellaisena kuin on ja oppia tulemaan toimeen omien piirteidensä kanssa.

Liiallinen huolehtiminen voi liittyä myös erilaisiin kehitysvaiheisiin ja -kausiin, jotka menevät itsestään ohi.

Jos sinusta tuntuu, että murehtiminen rajoittaa elämääsi, huoli on todennäköisesti kasvanut liian suureksi. Vanhempien pitäisi myös huomata ja puuttua asiaan, jos vellot liikaa ikävissä mietteissä.

Pärjäänkö minä?

Suhteet kavereihin mietityttävät jokaista. On tavallista pohtia, että pärjäänkö porukassa tai millainen minun pitäisi olla, jotta saisin ystäviä.

Moni murehtii esimerkiksi sitä, onko puhelin tai pyörä oikeaa merkkiä tai vaatteet sellaiset kuin muillakin. Murrosiän kynnyksellä muuttuva keho herättää paljon kysymyksiä.

Myös ongelmat kotona vetävät mielen matalaksi. Omien vanhempien tai sisarusten riitely tai läheisen sairastuminen aiheuttavat ymmärrettävää ahdistusta.

Jotkut kantavat harteillaan koko maailman murheita. Mitä herkempi ja pohtivaisempi olet, sen helpommin saatat huolestua isoista maailmanlaajuisista ongelmista, kuten ilmastonmuutoksesta tai sodista.

Mikä muita mietityttää?

– Koulukiusaus
– Ihastuminen
– Nettiviha
– Somen käyttäminen
– Joukkoon kuuluminen
– Kaverisuhteet
– Ulkonäkö

Lähde: www.koululainen.fi

Juttua varten on haastateltu kehitys- ja kasvatuspsykologian erikoispsykologia Annarilla Ahtolaa.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti