Perinteiset vohvelit
15–18 kpl
Tarvitset:
3 kananmunaa
3 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
3/4 dl öljyä
2 dl vichyä
Paistoon voita, öljyä
Tee näin:
1. Riko kananmunat isoon kulhoon ja vispaa, kunnes ne ovat sekoittuneet. Lisää sitten muut ainekset vichyä lukuun ottamatta. Sekoita huolellisesti ja anna turvota 15 minuuttia.
2. Laita vohvelirauta lämpenemään ja lisää sitten turvonneeseen taikinaan vichy.
3. Voitele kuuman vohveliraudan pintaan voita aina ennen jokaista vohvelia. Lusikoi vohvelirautaan noin ½–1 dl taikinaa (taikinan määrä riippuu raudan koosta) ja paista vohveleita muutama minuutti, kunnes ne ovat kullanruskeita. Tarjoile lämpimänä hillon ja kermavaahdon kera.
Suklaavohvelit
8–10 kpl
Tarvitset:
2 kananmunaa
½ dl öljyä (tai sulaa voita)
2 ½ dl piimää
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
½ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
Tee näin:
1. Mittaa isoon kulhoon kananmunat, öljy ja piimä. Vatkaa sähkövatkaimella huolellisesti sekaisin.
2. Lisää sitten joukkoon kuivat ainekset ja sekoita hyvin, mutta älä ylivatkaa, jotta vohveleista ei tule sitkeitä.
3. Voitele kuuman vohveliraudan pintaan voita aina ennen jokaista vohvelia. Lusikoi vohvelirautaan noin ½–1 dl taikinaa (raudan koosta riippuen) ja paista vohveleita kuumalla vohveliraudalla pari minuuttia, kunnes vohvelin pinta on kuiva ja irtoaa hyvin raudasta. Tarjoile lämpimänä tomusokerin, jäätelön ja marjojen kera.
Juustovohvelit
8–12 kpl
Tarvitset:
1 ½ dl juustoraastetta (esim. cheddar tai emmental)
2 isoa kananmunaa (tai 3 pientä)
4 ½ dl piimää
2 rkl öljyä tai sulatettua voita
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ tl paprikamaustetta
kourallinen ruohosipulia
(halutessasi 1 dl kinkkua, paprikaa ja sipulia kuutioituna)
Tee näin:
1. Mittaa suureen kulhoon kuivat ainekset sekä juustoraaste. Mittaa toiseen, pienempään kulhoon kananmunat.
2. Vatkaa sähkövatkaimella kananmunat kuohkeaksi, vaaleankeltaiseksi vaahdoksi.
3. Lisää piimä ja öljy kuivien ainesten joukkoon. Kääntele ne sekaisin.
4. Lisää lopuksi joukkoon kananmunavaahto, kääntele se hellästi joukkoon.
5. Lisää tässä vaiheessa vielä ruohosipuli ja mahdollisesti muut makua antavat ainekset, kuten kinkku, sipuli tai paprika.
6. Lämmitä vohvelirauta kuumaksi, voitele sen pinta voilla aina ennen jokaista vohvelia. Lusikoi vohvelirautaan noin ½–1 dl taikinaa (raudan koosta riippuen) ja paista vohveleita muutama minuutti tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Tarjoile lämpimänä esimerkiksi tuorejuuston kera tai syö suolaiset vohvelit sellaisenaan.
Juttu on julkaistu Koululaisessa 6/2020
Kommentit
Oma kommentti