Rankasta kiusaamisesta selvinnyt Eetu: ”Anteeksipyyntö tuntui hyvältä”

Koko peruskoulun ajan kiusatuksi joutunut Eetu Heikka haluaa kertoa tarinansa voidakseen olla tukena muille kiusatuille. Hänen viestinsä on, että kaikesta voi selvitä.

Läski! Tyhmä! Me ajetaan mopolla sun päältä! Eetu Heikka joutui kuuntelemaan haukkumista ja uhkailua lähes koko peruskoulunsa ajan.

– Seitsemänvuotiaana minulla todettiin luki- ja hahmotushäiriö, joten kävin ekan luokan kahteen kertaan. Siitä kiusaus alkoi, nyt 22-vuotias turenkilainen Eetu muistelee kouluvuosiaan.

–Ulkonäöltäni olin hieman pyöreä, joten minua haukuttiin myös sen takia.

Aluksi Eetua kiusattiin pelkästään koulussa, mutta myöhemmin rinnalle tuli myös nettikiusaaminen.

– Ihmiset haukkuivat minua nimettömänä netin kautta. Sen vuoksi en halunnut käyttää sosiaalisen median sovelluksia lainkaan.

Kiusaajat olivat tuttuja

Kiusaajat sekä koulussa että netissä olivat Eetun omia luokkakavereita ja rinnakkaisluokkien oppilaita.

– Kiusaaminen sai minut tuntemaan itseni vialliseksi ja huonoksi. Minulla oli muutama kaveri, mutta he eivät uskaltaneet puuttua kiusaamiseen, sillä silloin heitäkin olisi kiusattu, Eetu kertoo.

– Kiusaamisen takia en halunnut mennä kouluun. Kasiluokalla minulla oli jopa 200 tuntia poissaoloja.

Lintsaaminen ja koulumotivaation katoaminen vaikuttivat luonnollisesti myös koulumenestykseen. Alimmillaan Eetun todistuksen keskiarvo oli 5,2.

Aina yksin kotona

Viikonloppuisin ja lomilla Eetu oli iloinen siitä, että hänen ei tarvinnut mennä kouluun, mutta muuten hänen olonsa oli yksinäinen. Vapaa-aikaansa hän kulutti muun muassa videopelejä pelaamalla.

Eetu pakeni arkeaan myös Youtubeen, josta hän tykkäsi katsoa erityisesti suomalaisten tubettajien videoita.

– Ne saivat minut unohtamaan kaikki ikävät asiat.

Jossain vaiheessa Eetu alkoi itsekin tehdä tubevideoita, mutta siitä kiusaajat innostuivat huutelemaan koulun käytävillä niin, että harrastus jäi.

Uusi koulu, uusi alku

Seiskaluokalla Eetu päätti, että yläkoulun jälkeen hän lähtisi toiselle paikkakunnalle opiskelemaan.

– Se ajatus sai minut sinnittelemään vaikeiden vuosien läpi, Eetu kertoo.

Kahdeksannella luokalla Eetu uskaltautui viimein kertomaan kiusaamisestaan luokanvalvojalleen, joka otti yhteyttä Eetun vanhempiin. Asiaan ei kuitenkaan puututtu tarpeeksi, ja kiusaaminen jatkui.

– Jos olisin kertonut heille tuossa vaiheessa uudelleen, ehkä kiusaamiseni olisi loppunut aikaisemmin. Siksi kannustan aina kiusattuja kertomaan asiasta rohkeasti aikuisille.

Kun yhdeksäs luokka päättyi, Eetu muutti toiseen kaupunkiin opiskellakseen nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi. Silloin päättyi myös kiusaaminen.

– Aluksi pelkäsin, että minua kiusattaisiin myös jatko-opinnoissa. Luokallani oli kuitenkin monia, jotka olivat joutuneet kiusatuiksi, joten pystyin kertomaan kokemuksistani ja sain vertaistukea.

Anteeksipyyntö auttoi

Nykyään Eetulla menee hyvin. Hänellä on paljon kavereita ympäri Suomea, ja hän on tyytyväinen elämäänsä.

– Viime keväänä aloitin uudelleen myös tubettamisen, joka aikoinaan jäi kiusaamisen takia, Eetu iloitsee.

Oman taustansa vuoksi hän haluaa auttaa muita kiusattuja ja saada kiusaamisen loppumaan. Siksi hän käy kouluilla puhumassa kokemuksistaan ja kertoo omaa tarinaansa julkisesti.

– Haluan olla vertaistukena niille, joita kiusataan. Mielestäni kiusaamiseen ei puututa tarpeeksi.

Vaikka kiusaamisen muistot säilyvät ikuisesti, Eetu ei halua kantaa kaunaa kiusaajilleen. Muutama vuosi sitten Eetu oli ohjaamassa samaa leiriä yhden kiusaajansa kanssa.

– Hän pyysi anteeksi sitä, että kuunteli huhuja ja kiusasi minua. Anteeksipyyntö tuntui hyvältä, sillä se oli aito. Koskaan ei ole liian myöhäistä pyytää toiselta anteeksi, Eetu muistuttaa.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti