Huomenna joku onnekas Ryhmä Hau -fani viettää synttäreitään. Sen tietää siitä, että maaliskuisena perjantaiaamuna Frangipani Bakery -leipomon keittiössä kakkutaiteilija Timo Beyers lisää juuri viimeisiä yksityiskohtia Ryhmä Hau -kakkuun. Timo valmistaa koristeet muovailuvahan kaltaisesta vihreästä sokerimassasta, jonka hän kaulii silmänräpäyksessä ohueksi levyksi ja muotoilee paloiksi. Niistä syntyy ruohotupsuja kakkuun. Kävimme tutustumassa, miten Miten Ryhmä Hau -kakku syntyy Suomen leikkisimmässä leipomossa.
Ennen kakkuun kiinnittämistä Timo painelee vielä pesusienellä palojen pintaa ja sipaisee niiden alareunaan sulatettua valkosuklaata. Se toimii oivallisena liimana, sillä valkosuklaa kovettuu nopeasti ja jämäkästi.
Kakun kruununa komeilevan Rekku-koiran hahmon, kuten kaikki käyttämänsä koristeet, Timo on tehnyt alusta asti itse. Vuosien saatossa hän on harjaantunut suorastaan hahmomestariksi.
– Alussa oli hankalampaa ja etenkin kasvot olivat haastavia, mutta nykyään osaan tehdä muutoksia hahmoihin. Tykkään lisätä niiden silmiin hieman pilkettä, Timo kertoo.
Usein hän leikittelee myös mittasuhteiden kanssa. Alkuperäistä isommat silmät ja pää muuttavat hahmon entistä söpömpään suuntaan.
Leipomo ottaa mallia maailmalta
Ennen makeisiin herkkuihin erikoistumistaan Timo työskenteli ravintolakokkina ja kylmäkkönä Englannissa lähes kymmenen vuoden ajan. Siellä syttyi myös innostus kakkuihin.
– Englantilaisissa häissä oli tosi hienoja kakkuja. Halusin kokeilla sellaisen tekemistä, ja homma vei mukanaan, Timo muistelee.
Frangipani Bakeryn Timo perusti Adél-vaimonsa kanssa vuonna 2014 pariskunnan muutettua Suomeen. Täällä sokerimassan käyttö kakkujen koristelussa ei ole kovin yleistä, joten koristelutyyli onkin peruja Englannin vuosilta.
– Yhdistelemme suomalaisia ja englantilaisia kakkuperinteitä. Keskinäinen työnjakomme menee pitkälti niin, että vaimoni leipoo kakut ja minä koristelen.
Kakkuleipomossa työpäivät eivät ala niin aikaisin kuin yleensä leipomoissa, vaan noin yhdeksän tienoilla aamulla. Työviikko puolestaan rytmittyy siten, että alkuviikosta paistetaan kakkupohjia ja tehdään täytteitä ja loppuviikosta keskitytään koristeluun, sillä suurin osa kakuista tilataan viikonlopuksi.
Vuodenkiertokin näkyy Timon työssä, sillä juhlapyhiksi tilataan usein teemaan sopivia kakkuja. Etenkin halloween on kakkutaiteilijan mieleen.
– Silloin saa tehdä vähän hurjempia kakkuja. Kerran muotoilin sokerimassasta ison hämähäkin ja olen tehnyt myös zombiekakun.
Vaikka mitä hassuja hahmoja voi leipoa
Timon mielestä kaikkein hauskinta on tehdä kakkuja ilman liian tarkkaa ohjetta. Silloin asiakas toivoo kakkuunsa vaikkapa jotain tiettyä teemaa tai värimaailmaa, ja kakkutaiteilija voi antaa mielikuvituksensa lentää.
Kakku voi esimerkiksi sisältää tarinan. Timon työkaveri Ronja Oksanen koristelee parhaillaan Liisa ihmemaassa -kakkua, jossa kahvipannu kaataa kahvia kuppiin. Liisa itse istuu kupissa, minkä lisäksi kakkua koristavat monet sadusta tutut esineet.
Inspiraatiota koristeluun voi ammentaa netistä, etenkin Instagram ja Pinterest suorastaan pursuavat kakkuideoita, joita voi muutella omiin tarpeisiin sopivaksi. Välillä netistä on myös hyvä tarkistaa jonkun tietyn hahmon ulkoasu. Erilaiset piirroshahmot ovat tulleet työn myötä tutuiksi, mutta toisinaan sattuu silti kommelluksia, jos ei ole tarkkana.
– Matti ja Patti ovat tuttuja hahmoja omasta lapsuudestani. Kerran tein vahingossa ne, vaikka minun piti muotoilla sokerimassasta Tatu ja Patu, Timo nauraa.
Kaikeksi onneksi hän huomasi virheensä ajoissa ja sankari sai kakkuunsa oikeat hahmot.
Leipurin pöydällä muotoillaan
Koristeita Timo tekee pitkin viikkoa, sillä aina työvaiheiden välissä niiden pitää antaa jähmettyä. Vartalo alkaa painua kasaan, jos pään kiinnittää siihen liian aikaisin.
Joskus koristeet voivat myös mennä rikki. Esimerkiksi hahmon katkennut jalka on kuitenkin helppo korjata valkosuklaalla, sillä samalla, millä koristeet kiinnitetään kakkuun.
Leipurin pöydällä on monenlaisia työvälineitä sokerimassan muovaamiseen.
– Osa työkaluista on samoja kuin savitöissäkin. Esimerkiksi pensseli, jonka päällä on kätevä muotoilla hahmojen kasvoja. Sillä onnistuu niin silmäkuoppien teko kuin nenän silottelukin.
Savitöistä muistuttaa myös dreijan kaltainen pyörivä kakkualusta. Sen päällä kakkua on helppo käännellä tarpeen mukaan.
Ryhmä Hau -kakut saavat kreemiä koristeeksi
Timo nostaa Ryhmä Hau -kakun kylmäkaappiin jähmettymään, sillä seuraavaksi vuorossa on kuppikakkujen koristelua. Vadelmatäyte katoaa nopeasti näkyvistä, kun Timo pursottaa kuppikakkujen päälle marenkikreemiä. Hän viimeistelee leivokset jäätelötötterön mallisilla vaahtokarkeilla ja pikkuruisilla koristerakeilla.
Sitten on aika kreemata eli kuorruttaa seuraava kakku. Timo asettaa täytetyn kakkupohjan pyörivälle alustalle ja kippaa vatkaamansa kreemin kakun päälle. Hän pyörittää kakkua ja levittää vaaleanpunaisen kreemin tasaisesti kakun ympärille.
– Kakun voi koristella, kun kreemi on jähmettynyt. Tämä kakku jää vaaleanpunaiseksi, mutta kreemipintaa voi myös värjätä, jos siitä haluaa vaikkapa monivärisen.
Sokerimassakoristeissa rajana on vain oma mielikuvitus, mutta myös kakkujen täytteitä on moneen makuun. Timon oma lemppari on sitruunakakku.
Entä tuleeko leipurin itsensä herkuteltua työn lomassa?
– Alkuaikoina kyllä, mutta vuosien varrella se on vähentynyt. Nykyisin syön vain muiden tekemiä kakkuja, en omia, kakkutaiteilija nauraa.
Juttu on julkaistu Koululainen 4/21 -lehdessä.
Kommentit
Oma kommentti