Vatsavaivoja 5/11

1. Minulla on ongelma vatsani kanssa: Olen 13-vuotias, ja olen 163 cm pitkä ja painan 47 kg. Joskus kun minulla on kova nälkä ja alan syödä, täytyn heti parilla haukulla! Luulen, että vatsassani on joku vika. Olen puhunut äidin kanssa asiasta, mutta hänen mielestään minulla on aina ollut tällaista, vaikka tämä alkoi vasta joulukuussa. Help! Voiko minulla olla laktoosi-intoleranssi, koska joskus minulle tulee ilmavaivoja? 2. Siskollani on anoreksia ja bulimia, ja hän viiltelee itseään. On aika rankkaa, varsinkin, kun siskoni ei itse tiedä niiden vaaroja. Me puhumme kyllä kaikesta, mutta ei tarpeeksi. 3. Miten saisin enemmän itseluottamusta? Luokkamme tytöt haukkuvat aina toisten vaatteita ja hiuksia. En tiedä, mitä sanoisin niille. Opettaja ja äiti kyllä tietävät, mutta he luulevat, että se on loppunut. 4. Tykkään yhdestä pojasta, mutta en tiedä, miten lähestyisin häntä. Olen yrittänyt puhua hänelle, mutta olen tosi ujo. 5. Toivon, että vastaisit minulle, koska nämä jutut vaivaavat aika paljon.
Paineellinen

Vastaus:
1. Jos on olo, että tulee helposti täyteen jo pienistä määristä, ei kyseessä välttämättä ole mikään vika. Tärkeämpää on syödä monipuolisesti ja terveellisesti ja seurata, ettei paino lähde laskemaan. Jos olisin sinä, menisin kyllä juttelemaan asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa. Ilmavaivojen syy voi liittyä tähän asiaan, ja syyn selvittämisestä voisi olla paljonkin sinulle hyötyä. Laktoosi-intoleranssi saa aikaan ilmavaivoja, ripulia ja vatsakipua, kun ihminen syö maitotuotteita. Tällöin oireet ilmaantuvat aina ja melko pian maidon syömisen jälkeen.

2. Ymmärrän hyvin, että koet sinulla olevan rankkaa. Oman siskon pahoinvointi vie sinulta ja koko perheeltä voimia. Tästäkin syystä on mielestäni tärkeää, että sinulla on luotettava aikuinen, jolle voit rauhassa purkaa tunteitasi elämääsi liittyen. Kouluterveydenhoitajalle asioista puhuminen on hyvä alku. Olen iloinen, että olet halunnut kysyä apua Helppis-palstalta. Koen kysymyksesi suurena luottamuksen osoituksena ja toivon vastauksestani olevan apua. Toivon, että sinä saat olla perheessäsi lapsi. Sinun ei tarvitse kantaa vastuuta siitä, tietääkö siskosi tekojensa vastuuta tai tietääkö hän toimiensa vaaroista. Sinulla on oikeus ja lupa kasvaa omaksi itseksesi huomiota saamalla ja hyvinvoimallakin.

3. On tärkeää, että meidät nähdään ja hyväksytään porukkaan. On tosi tylsää, jos tytöt luokallasi nimittelevät vaatteista ja hiuksista. Opettajan pitää puuttua asiaan. Sinun kannattaa sanoa uudestaan ja uudestaan asiasta. Voisiko tytöille sanoa, että sinulle tulee haukkumisesta paha mieli? Tosin kannattaa jutella omien kavereiden kesken asioista ja omista tuntemuksistaan. Jos kavereita ei ole, on se yksi asia, josta kannattaa kouluterveydenhoitajalle kertoa.

Itsetuntoa saa lisättyä sillä, että miettii millaiset asiat ovat itselle tärkeitä, mistä pitää, mistä unelmoi ja mihin uskaltaa antaa itselleen luvan (vaikkapa uskaltaa pukeutua omalla tavallaan, vaikka muut haukkuvat). Itsestä tykkääminen on tärkeää aikuisenakin. Jos tietää millainen on, mikä omasta mielestä on tärkeää ja näkee itsensä arvokkaana, on harvoin tarvetta kiusata muita ihmisiä. Silloin ymmärtää, että kiusaajilla on ehkä epävarma olo, jota he yrittävät piilottaa kiusaamisella. Tällöin esimerkiksi se, että opettaja saa tytöt lopettamaan, on tärkeää sinun hyvinvoinnillesi, mutta teet myös tytöille palveluksen. Hekin tarvitsevat apua ja tukea saadakseen itseluottamusta.

4. Poikien huomion saaminen voi olla vaikeaa, jos on hyvin ujo. Minä keräisin rohkeutta ja hakeutuisin pojan seuraan ja yrittäisiä sitkeästi jutustella. Rakkauttaan tai ihastustaan ei ihan heti kannata julistaa. Kannattaa kuunnella, mistä poika tykkää, mikä hänestä on tärkeää ja millaiset asiat saavat hänet iloiseksi. Jos hän haluaa olla seurassasi, voisit pikkuhiljaa ehdottaa kahdenkeskistä tekemistä, kun sinusta tuntuu, että uskallat. Rohkeus kasvaa, kun alkaa pitää itsestään enemmän. Silloin ehkä myös huomaa, että elämässä on paljon kaunista, vaikka kotona ja siskolla olisikin rankkaa. Kannattaa käyttää aikaa siihen, että pyytää aikuisilta apua vaikkapa itseluottamuksen lisäämiseen.

Kommentit

Oma kommentti