Tähtikartan käyttöohje:
Nosta kartta pääsi yläpuolelle ja kierrä ilmansuunnat oikeisiin kohtiin kompassin avulla. Kartan itä ja länsi ovat päinvastaisissa suunnissa kuin maantieteellisissä kartoissa, sillä tähtitaivas on havaitsijan yläpuolella, toisin kuin maanpinta.
Muista, että maapallon kiertoliikettä tapahtuu vuorokauden jokaisena hetkenä, joten ajankohtaan sopiva tähtikartta kannattaakin käydä aina katsomassa, lataamassa ja tulostamassa Ursan nettisivuilta ennen tähtibongailun aloittamista!
Paras aika tähtien bongailuun ei ole välttämättä vielä heinäkuussa, sillä illat ovat pitkälle valoisia. Paremmat olosuhteet alkavat elokuun puolella, kun illat alkavat pimentyä aikaisemmin.
Tähtien katselu onnistuu mainiosti paljain silmin, mutta mikäli sinua kiinnostaa tarkempi tutkiskelu, niin kaukoputki tuo tähdet ja niiden tarinat vielä lähemmäksi.
Seuraavaksi esittelemme muutaman kesäisen tähtikuvion!
Tarkista tähtikartta täältä!
Iso karhu
Iso karhu on eräs vanhimmista ja parhaiten tunnetuista tähdistöistä. Tutuin osa Ison karhun tähdistöä on seitsemän tähden ryhmä, Otava, joka alkaa karhun häntäpäästä. Otava on näkyvissä kaikkina vuodenaikoina, ja tähdistä kiinnostuneelle Otavan oppiminen on ensimmäisiä asioita tähtitieteen polulla.
Otava tarkoittaa eri kielissä ja kulttuureissa erilaisia asioita, kuten lohiverkkoa (suomi), kauhaa (englanti) tai jopa ruumisvaunuja ja surusaattuetta (arabia).
Kassiopeia
Kassiopeia on pohjoinen, W:n muotoinen tähtikuvio, joka näkyy Suomessa ympäri vuoden ja löytyy vastakkaiselta puolelta Pohjantähteä kuin Otava.
Kreikkalaisen taruston mukaan Kassiopeia oli muinaisen Etiopian kuningatar
– Kefeuksen vaimo ja Andromedan äiti. Kassiopeia oli kova kerskailemaan, joten rangaistuksena hänet kahlehdittiin valtaistuimeensa ja sijoitettiin taivaalle niin, että hän riippuu välillä pää alaspäin.
Kesäkolmio
Kesäkolmio on nimensä mukaisesti kesäisellä tähtitaivaalla näkyvä tähtikuvio, joka muodostuu Lyyran tähdistön Vegasta, Joutsenen Denebistä ja Kotkan Altairista.
Näiden kolmen tähden muodostamaa kuviota on alettu kutsua kesäkolmioksi, koska ne näkyvät tähtitaivaalla melko valoisinakin öinä.
Kolmio näkyy korkealla etelässä, kun loppukesällä illat alkavat hämärtyä ja tähdet näkyä.
Kommentit
Oma kommentti