1. Älä esiinny omalla nimelläsi
Nimesi perusteella sinusta voidaan saada selville useita tietoja: puhelinnumero, osoite… Netissä on siksi turvallisempaa käyttää nimimerkkiä. Poikkeus on yli 13-vuotiaille suunnattu Facebook, jonne jokainen rekisteröityy nimellään. Facebookissa se on mahdollista, sillä omien kirjoitusten ja tietojen näkemistä pystyy rajoittamaan sivuston yksityisyysasetuksilla.
2. Mieti nimimerkki huolella
Nimimerkin keksiminen ei ole kovin helppoa puuhaa, minkä takia sitä ei kannata tehdä kiireessä. Hyvä nimimerkki ei paljasta liikaa käyttäjästään, eli esimerkiksi oma nimi ei käy. Älä myöskään tahallisesti johda ihmisiä harhaan: jos olet tyttö, ei ”Poika” ole hyvä valinta. Hyviä nimimerkkejä ovat esimerkiksi ”Puhelias”, ”Koirafani”, ”Tarkkailija02”…
3. Keksi tarpeeksi vaikea salasana
On tärkeää, että vain sinä pääset kirjautumaan tunnuksillasi. Keksi siis salasana, jota ei ole helppo arvata. Se ei saa olla liian lyhyt ja helposti arvattava, kuten syntymävuosi, lemmikin nimi tai lempinimi. Salasanan kannattaa olla ainakin kahdeksan merkin pituinen. Käytä sekä isoja että pieniä kirjaimia ja numeroita.
4. Älä jaa tietojasi
Älä koskaan kerro verkossa esimerkiksi nimeäsi, puhelinnumeroasi, osoitettasi, kouluasi, urheilujoukkueesi nimeä tai tunnuksiasi eri palveluihin. Salasanoja ei saa kertoa edes parhaalle ystävälle. Voit hyvin kertoa nettitutuillesi, mistä elokuvista pidät tai mihin maahan haluaisit matkustaa – sellaisia asioita, joiden avulla ei saa selville, mikä nimesi on tai missä asut.
5. Harkitse, mitä kirjoitat
Netissä on paljon erilaisia keskustelijoita, joista osa valitettavasti haluaa kirjoittelullaan saada ihmiset kimpaantumaan ja tappelemaan keskenään. Älä provosoidu muiden kirjoittelusta ja ala kirjoittaa vihaisesti.
Älä myöskään kirjoita jatkuvasti isoin kirjaimin, HUUTAMALLA. Jos keskustelu menee tappelemiseksi, älä jatka sitä. Ole huomaavainen kirjoittaessasi. Toisten kirjoittajien kehuminen levittää hyvää mieltä.
6. Valikoi, millaisia kuvia tai videoita julkaiset
Julkaise itsestäsi ainoastaan sellaisia kuvia ja videoita, jotka eivät ole millään tapaa paljastavia tai muuten sopimattomia. Voi olla, ettet enää koskaan saa kuvaa kokonaan pois internetistä. Sähköpostilla lähetettyjen tiedostojen tiedoissa saattaa näkyä kuvauspaikan koordinaatit.
Lähetä siis kuvia ja videoita sähköpostin välityksellä ainoastaan tutuille, tosielämässä tapaamillesi kavereille ja ystäville. Jos kuvassa tai videossa on lisäksesi joku muu henkilö, kysy häneltä aina lupa ennen tiedoston julkaisemista tai välittämistä eteenpäin.
7. Älä nettikiusaa tai alistu nettikiusaamiseen
Nettikiusaamista on muun muassa loukkaava nimittely, pahan puhuminen ja perättömien juttujen levittäminen toisesta. Nettikiusaaminen loukkaa aivan yhtä paljon kuin kiusaaminen koulussa tai harrastuksissa. Älä nettikiusaa. Se on väärin, ja siitä jää helposti kiinni.
Jos joudut nettikiusaamisen kohteeksi, älä vastaa kiusaajille. Monilla sivustoilla on myös mahdollista lisätä ihmisiä ”mustalle listalle”, eli estää heitä ottamasta sinuun yhteyttä.
8. Mieti tarkkaan, kenet tapaat
Kun harkitset tapaavasi jonkun nettitutun, keskustele asiasta huoltajiesi kanssa. Älä paljasta nimeäsi ja muita tietojasi ennen kuin olette tavanneet. Sovi tapaaminen julkiselle paikalle, äläkä mene tapaamiseen yksin. Pidä kännykkä mukanasi. Jos nettituttu ei olekaan se, joka on väittänyt olevansa, poistu heti paikalta.
9. Tunnista kalasteluviestit
Sähköpostiisi saattaa joskus tulla tuntemattomista sähköposteista pyyntöjä lähettää esimerkiksi kuvia tai tietoja itsestä. Poista kaikki tällaiset kalasteluviestit vastaamatta lähettäjälle mitään ja avaamatta linkkejä, joita viesteissä saattaa olla.
10. Kerro aikuiselle, jos jokin asia jää vaivaamaan
Jos joku asia netissä jää mietityttämään, kannattaa asia ottaa puheeksi luotettavan aikuisen kanssa.
Lähteet:
Riku Nuoret
Kommentit
Oma kommentti