Ahdistunut 4/12

Olen 13-vuotias tyttö, jolla on murheita. 1. Olen 167 cm pitkä ja painan 53 kg, olenko ok? Joidenkin mielestä olen liian pitkä. 2. Joskus kun tulen koulusta, minulle tulee outo, ahdistunut olo. En tiedä itsekään, mistä se johtuu. Onko se normaalia? 3. Minulla on koulussa kolme hyvää kaveria, mutta vapaa-ajalla ei ketään. Mitä pitäisi tehdä? 4. Perheellämme on huono rahatilanne, ja asia harmittaa minua. Olen aina haaveillut, että pääsisin matkalle ulkomaille, mutta olen joutunut pettymään. Osaatko auttaa? Kiitos jo etukäteen.
Skandaalityttö

Vastaus:
1. Jokainen on sen pituinen kuin on. Minusta sinä olet juuri sopivan mittainen. Toivottavasti kasvatkin vielä muutaman sentin pituutta. Jokaisen kasvutahti on omanlaisensa. Osasta tulee lyhyitä, osasta pitkiä. Pituusasiaan ei voi vaikuttaa. Olet siis ok, etkä liian pitkä!

2. Ehkä ahdistunut olo tulee yksinäisyyden kokemuksesta. Juttele olostasi vanhemmillesi, ja koittakaa selvittää, mistä se johtuu ja miten sen voisi poistaa.

3. Toivon, että pyydät koulukavereitasi viettämään aikaa kanssasi koulun jälkeen. Kerro, että sinusta on kurjaa olla vapaa-ajalla yksin ja toivoisit kaverien seuraa.

Jos ette voi olla yhdessä, koita keksiä tekemistä koulun jälkeiselle ajalle. Lue ja kuuntele musiikkia. Maalaa, käy kirjastossa ja etsi jokin mukava harrastus, jossa kanssasi on muitakin ihmisiä. Tietysti pitää valita harrastus, johon voit osallistua rahatilanteenne mukaan. Seurakunnilla on monia mukavia kerhoja ja nuorisotaloillakin pääsee puuhaamaan monenmoista. Nämä ovat yleensä ainakin melkein maksuttomia harrastuksia.

4. Raha-asioiden kanssa taistelee moni lapsi. Ulkomaanmatkat ovat melkoista luksusta. Aika moni lapsi ei käy ulkomailla. Haaveilla saa ja kannattaakin. Kirjoita vaikkapa matkakuvauksia kuvitelluista reissuista ylös. Ulkomaille ehtii sitten aikuisenakin. Älä luovu haaveesta, mutta muista, että joskus haaveiden toteutumiseen menee aikaa. Juttele näistäkin asioista vanhempiesi kanssa. 

Kommentit

Oma kommentti