Allergia 12/11

Olen 12-vuotias tyttö. 1. Voiko siteistä tulla allergisia reaktioita? 2. Minkälaisin perustein kannattaa ostaa rintaliivit? 3. Kannattaako esim. liikuntatunneilla olla urheilurintaliivit? 4. 4. Milloin kannattaa alkaa leikata säärikarvoja? Kiitos, jos vastaat!
Juliet

Vastaus:
1. Siteistä voi tulla allergisia reaktioita. Olo voi muuttua ikäväksi ilman allergiaakin, jos sidettä ei vaihda riittävän usein. Alapesu useamman kerran päivässä saattaa auttaa. Joskus auttaa sekin, että vaihtaa sidemerkkiä. Kannattaa siis kokeilla eri tuotetta kuin tähän asti. Jos epäilet allergisia oireita, kerro asiasta vanhemmalle. Joskus oireet voivat olla niin suuria, että tarvitaan lääkäriä. Kokeilemalla tamponia huomaat nopeasti, aiheuttaako ongelmia side vai jokin muu. Jos tamponia käyttämällä oireet jäävät pois, on olon aiheuttaja ollut todennäköisesti side. Älä ryhdy hoitamaan asiaa yksin, vaan juttele asiasta aikuisen kanssa, jotta voit saada asiassa tukea ja hyviä neuvoja.

2. Rintaliivit pitää ostaa seuraavin perustein: tarpeeseen, tukemaan rintoja, sopivan kokoiset, hyväntuntuiset, kivannäköiset. Rintaliivien ostaminen ei ole ihan helppoa. Kun aikoo ostaa ensimmäiset (ja toiset ja kolmannet…) rintaliivinsä, kannattaa pyytää joku aikuinen mukaan. Voi toki mennä yksinkin ja pyytää myyjältä apua. Oman koon mittaaminen on yksin vaikeaa. Kun tietää minkä kokoiset rintaliivit tulisi ostaa, on jatkossa helpompi ostaa sopivia. Rinnat tosin kasvavat ja muuttuvat ajan mukana, joten rintojen koko pitäisi aika ajoin tarkistuttaa.

3. Jos rinnat tarvitsevat tukea, kannattaa liikuntatunneilla ehdottomasti olla urheiluliivit. Ne ovat mukavat ja helpottavat liikunnan iloa. Rintaliivit eivät myöskään hiostu liikunnassa, vaan suihkun jälkeen voi laittaa kuivat rintsikat päälleen.

4. Säärikarvojen leikkaamiseen ei ole ikää. Osa ei leikkaa niitä koskaan, osa ajelee säännöllisesti, joku vain ennen juhlia tms. Säärikarvojen ajelusta kannattaa jutella kotona. Ajeluun tarvitaan kone, jossa on hyvin terävä terä. Ajellessa saattaa tehdä itselleen haavoja, mikäli ei osaa käyttää laitetta oikein ja riittävän varovasti. Ohjausta kannattaa ottaa vanhemmiltaan (tai joltain toiselta aikuiselta) sekä pyytää apua laitteen hankintaan. Aluksi pitää jutella siitä, miten karvojen ajeluun sinun kodissasi suhtaudutaan.
Rintaliivien ja shaverin hankkiminen on kuluerä. Siksikin asioissa avun pyytäminen on järkevää – voi saada hankintoihin taloudellista tukea.

Kommentit

Oma kommentti