Anoreksia 11/11

Siskollani on anoreksia. Aina kun siskoni tulee viikonloppuna kotiin, hän alkaa puhua laihtumisesta, kiloista, kaloreista jne. Ja siskoani ahdistaa aina, kun hänen eteensä laittaa ruokaa. Siskoni on masentunut ja sairaalassa ja vanhempani ovat eronneet. Haluaisin keksiä jotain piristystä itselleni ja siskolleni. Voisitko keksiä jotakin?

Vastaus:
Anoreksia on vakava asia. Onneksi siskosi on päässyt hoitoon. Ymmärrän hyvin, että siskon esillä pitämät asiat ahdistavat sinua. Sinun ei pidä joutua kantamaan taakkaa siskosi voinnista. On tärkeää, että saat puhua omista tunteistasi kotona ja tarvittaessa kodin ulkopuolellakin. Vanhempien erokaan ei ole useimmille mikään pikku asia, vaan sen kanssa selviäminen ja tilanteeseen tottuminen vievät aikaa. Mukavaa, että haluat keksiä piristystä siskollesi ja sinulle yhdessä. Menkää vaikka katsomaan yhteisesti valitsemanne elokuva tai lainatkaa kiva elokuva kirjastosta.

Sitten voisi olla hauskaa tehdä yhteinen suunnitelma kivoista asioista, joita yhdessä haluatte tehdä. Kumpikin päättäisi vaikkapa kolme asiaa ja sitten näistä kuudesta valitsisitte, mitä seuraavaksi teette yhdessä. Asioiden tulisi olla sellaisia, että molemmat nauttivat siitä.

Muistathan, ettet sinä ole vastuussa siskosi hyvinvoinnista. Sinä olet lapsi. Sinulla on oikeus vanhempiesi tukeen ja lämpöön. Perheenjäsenten vakavat sairaudet vievät helposti huomion pois terveiltä ja pärjääviltä, vaikka vanhemmat eivät niin tarkoitakaan tehdä. Toivottavasti uskallat kertoa vanhemmillesi kaipaavasi heiltä huomioita ja aikaa tehdä kanssasi mukavia asioita tai mahdollistaa tunteidesi purkamisen. Joskus ulkopuolisen ihmisen kanssa keskustelu on jostain syystä helpompaa. Tällöin esimerkiksi nuorisotyöntekijä tai koulun kuraattori voisi olla hyvä apu ja tuki.

 

Kommentit

Oma kommentti