Ärsyyntynyt 5/13

Olen 11-v. tyttö. 1. Harrastan liikuntakerhoa ja olen siellä ainoa tyttö. Isäni vie minut sinne ja tulee aina katsomaan, kun vaihdan vaatteet. Se on minusta kiusallista. Lisäksi hän tulee aina katsomaan tuntia, enkä pidä siitä yhtään. Isäni nolaa minut. Olen sanonut asiasta ja jopa valehdellut, että ryhmäämme tuli kaksi uutta tyttö, ettei hän voi tulla enää pukuhuoneeseen. Valhe paljastuu kuitenkin joskus. 2. Äitini ärsyttää minua. Välillä minusta tuntuu, ettei hän tajua, että en ole enää päiväkodissa. Hän ei ymmärrä maailmastani mitään. En edes kehtaa näyttää hänelle lappua, jonka sain terveydenhoitajan tarkastuksesta. 3. Nykyään kaikki asiat ärsyttävät minua enkä osaa enää ajatella asioista yhtä positiivisesti kuin ennen. En tiedä, mistä se johtuu. 4. Näytän tosi rumalta ja ihoni on laikukas. Silmieni alla on tummat kohdat, vaikka nukun tarpeeksi, joskus yli yksitoista tuntia. Äitini pitää minua niin pienenä, että ei suostu ostamaan meikkivoidetta. 5. Haluaisin tietää, mitkä ovat merkkejä anoreksiasta.

Vastaus:
1. Kuulostaa mukavalta, että isäsi vie sinua liikuntakerhoon. Valehtelu ei ole hyvä asia. Kerro, että olet valehdellut, koska et halua häntä pukuhuoneeseen. Kyllä isäsi pitäisi asia ymmärtää ja hyväksyä tosiasia, että olet pukuhuoneessa mieluummin yksin.

2. Äidit ärsyttävät välillä eri-ikäisiä lapsia. Näytä terveydenhoitajalta saatu lappu hänelle. Se on tärkeää tietoa äidillesi sinun voinnistasi. Et ole enää päiväkoti-ikäinen, ja kyllä äitisi sen tietää.

3. Kerrot, että sinua ärsyttää aika moni asia. Ehkä se kuuluu ikään. Vastalääkettä ärsytykseen on hyvä etsiä. Ystävien seura ja mieluinen tekeminen auttavat ärsyttävään oloon varmasti. Samoin ajattelen, että sen kertominen, että ärsyttää, on tärkeää. Juttele vanhemmillesi oloistasi ja tuntemuksistasi. Se auttaa.

4. Meikkivoiteen ostoon liittyvien erimielisyyksien perusteella mietin, ärsyttääkö sinua asiat, joissa et saa tahtoasi läpi? Välillä täytyy vain kestää pettymyksiä. Minustakaan et tarvitse meikkivoidetta. Uskon sinun näyttävän raikkaalta ja kauniilta ilmankin. Ehkä olet hieman liian kriittinen itseäsi ja ulkonäköäsi kohtaan? Sitä asennetta kannattaa koettaa muuttaa.
Tee lista asioista, jotka ovat kotonasi, ystäviesi kanssa ja omassa itsessäsi hyvin. Kun hetken miettii, näitä asioita löytyy. Jos se on vaikeaa, kannattaa asiasta käydä juttelemassa vaikka koulukuraattorin kanssa, ettei tarvitse harmitella maailmaa ja oman elämän tilannetta yksin. Keskustellen löytyy yleensä niitä hyviä asioita ja jaksamista.

 
5. Koska pohdit anoreksian merkkejä, toivon sinun käyvän juttelemassa siitäkin kuraattorilla tai terveydenhoitajalla. He osaavat kertoa sinulle oireita, joita anoreksiaan kuuluu.

 

Kommentit

Oma kommentti