Asiaa kuukautisista 2/10

Olen 10-v. tyttö. Mitä eroa on valkovuodolla ja kuukautisilla? Mitä pitää tehdä, kun ne alkaa? Odotan, että rintani alkavat kasvaa. Käyn äidin, isän ja 3-v. pikkuveljeni kanssa saunassa. Onko se lapsellista? Olen aivan lääpälläni Michael Jacksoniin ja mun luokan tytöt sanoo, että Michaelin musa on kauheata. Ei musta. Jokaisella on oma mielipide. Aina, kun meille on tulossa kokeet, olen aivan stressaantunut, koska pelkään saavani huonon numeron! Mä rukoilen iltaisin, onko se outoa?
KIITOS

Vastaus
Kuukautisvuoto tulee naiselle ja tytölle noin kuukausittain. Valkovuotoa tulee jonkin verran kaiken aikaa – joskus enemmän ja toisinaan vähemmän. Valkovuoto ei myöskään ole kohdusta peräisin, kuten kuukautisvuoto. Kuukautisvuoto on verenväristä ja valkovuoto on kirkasta tai maitomaisen väristä. Kumpikin on tärkeä osa naisen elämää.

Kun kuukautiset alkavat, on niistä tärkeää kertoa vanhemmilleen tai ainakin jollekulle luotettavalle aikuiselle. Jo ennen kuukautisten alkua alkaa valkovuoto. Valkovuotoa tulee joskus useamman vuodenkin ajan ennen kuukautisten alkua. Valkovuodolle ei tarvitse tehdä mitään, mutta omasta puhtaudestaan on tärkeää pitää huoli päivittäin.

Kysele kuukautisista lisää äidiltä tai kouluterveydenhoitajalta. Heiltä saat tärkeää tietoa ja neuvoja lisää aiheeseen liittyen. Rintojen kasvu alkaa ajallaan. Odottele rauhassa.

Vanhempien ja pikkuveljen kanssa saunassa käyminen ei ole lapsellista. Saunakulttuuri on suomalaisia ihanuuksia, ja siitä kannattaa pitää kiinni.

Michael Jackson -faneja on maailma pullollaan. Tykkää hänestä ihan rauhassa, äläkä välitä luokkakaveriesi eriävistä mielipiteistä. Heillä on oikeus olla pitämättä Jacksonista, mutta sinä saat pitää hänen musiikistaan.

Jos luet läksyt ja kertaat asiat kokeisiin, ei sinun pitäisi joutua stressaamaan. Eikä maailma kaadu, vaikka joskus epäonnistuisikin. Koita ajatella mukavia asioita ennen kokeita. Joskus auttaa, kun oikein yrittää kuvitella, miten huonosti koe ihan varmasti menee ja mitä tapahtuu, kun saa huonon numeron. Voit keksiä kaikkea ihan hassua ja höpsöä. Yleensä silloin, kun yrittää stressata kuvitellen, ei enää pystykään jännittämään asiaa.

Rukoilu iltaisin on sinulle hyvä tapa rauhoittua ja hiljentyä illalla. Ei ole lainkaan outoa.

Kommentit

Oma kommentti