Erilainen tyyli 8/09

1. Melkein kaikki meidän luokalla pukeutuu huppariin ja pillifarkkuihin, mut mä en. Kaikki pilkkaa mua, koska oon erilainen. Rakastan tätä tyyliä, mutta en kestä, kun kaikki pilkkaa ja kiusaa sen takia. 2. Oon koulussa hyvä, mut sit mua haukutaan hikipingoksi. Viime vuonna sain kunniakirjan mielikuvituksesta ja tarinoista, joita kirjoitin koulussa. Yksi poika ja sen kamu alkoivat haukkua mua hikeksi. En kestä enää koulua tai mitään muutakaan. Kaikki menee päin seinää. Kaiken lisäksi me  muutettiin, ennkä voi enää olla mun muutamien kamujen kanssa. Oon masentunut. Tuntuu, et oon yhtä tärkeä kuin pikkuriikkinen hiekanmurunen jättimäisten kivien keskellä. Help?
Elämä päin mäntyy

Vastaus
1. Älä vaihda tyyliä missään nimessä! Rakastat tyyliäsi ja silloin se on sinun juttusi. Olen monesti jutellut aikuisten kanssa ja esittänyt toiveita, että lapset ja nuoret uskaltaisivat olla erilaisia ja omanlaisiaan. Hienoa, että sinä uskallat tehdä niin.

Kaikenlainen kiusaaminen ja nöyryyttäminen ovat asioita, joita ei tarvitse sietää. Opettajan velvollisuutena on ottaa asia käsittelyyn ja taata sinulle työrauha. Kerro opettajalle kiusauksesta ja sano, ettet jaksa sitä enää.

2. Hikipinkona oleminen on hyvä asia. Se, että pärjää koulussa, on tärkeää. Parasta on, että sinulla on mielikuvitusta ja taito kirjoittaa. Sitä taitoa kannattaa vaalia ja kehittää. Älä välitä nimittelystä. Käännä kokemuksesi voitoksi. Kirjoita tarina, jossa kiusaaminen päättyy. Kiusaajat oppivat ymmärtämään muiden tunteita, ja kiusattu toimii opettajana ja esimerkkinä selviytymisestä.

Luulenpa, että meillä jokaisella on ajoittain olo, että olemme pieniä ja mitättömiä. Jos ryhdyt miettimään hiekanmurua jättimäisten kivien keskellä tarkemmin, huomaat, että pieni hiekanmuru voi saada paljon aikaan. Hiekka hioo kiviin jälkiä ja muotoilee niitä. Juuri tietty hiekanmurunen voi olla tekijä, joka pitää kiviä paikoillaan yhdessä muiden kanssa. Hiekanmuru voi olla pieni, muttei suinkaan vähäpätöinen tai merkityksetön. Päinvastoin,  jokaista tarvitaan.

Kommentit

Oma kommentti