Esiintymiskammo 6/14

 

 

 

1. Tykkään laulaa ja haluaisin esiintyä, mutta en voi. Minulla on esiintymiskammo. Miten voisin saada sen pois? Olen 10 v. ja rakastan laulamista yli kaiken! Unelma-ammattini on laulaja. 2. Haluaisin aloittaa laulu- ja pianotunnit, mutta ne ovat liian kalliita. Äidin ja isän mielestä minun pitäisi luopua yhdestä harrastuksesta.

Vastaus:
1. Hienoa, että olet löytänyt musiikin ja se tuottaa sinulle noin paljon iloa. Tunnen erään pianonsoiton opettajan, joka aina ennen esiintymisiä ehdottaa oppilailleen harjoituskonsertin järjestämistä.

Paikalle tuodaan kuuntelemaan pehmoleluja ja legoukkeleita. Sitten harjoitellaan heidän kanssaan. Lopuksi käydään läpi, mitä tapahtuisi ja miltä se tuntuisi, jos soitossa menisi jotain pieleen. Soiton jälkeen virheen huomanneet yleensä kehuvat ja kertovat, kuinka hienoa oli, että soitto jatkui virheestä huolimatta. Jos sitten paniikki estäisi soittamasta, ei harjoitusyleisö ole ankara, vaan tarjoaisi halauksia ja kannustavia sanoja. Kokeile, olisiko harjoitusyleisöstä sinulle apua. Mieti myös, miten itse reagoisit, jos ikäisesi laulaisi jossain tilaisuudessa väärin tai ei pystyisikään laulamaan. Millaista tukea sinä silloin kaipaisit?

Vaikka mokaisi, niin se ei haittaa. Niin käy kaikille joskus. Sitten pitää harjoitella esiintymistä lisää. Moka ei ole maailmanloppu.
Sinusta pidetään mokan jälkeenkin yhtä paljon. Ja ajattele, saat tehdä mitä rakastat – laulaa ja soittaa.

Ehkä voisit harjoitusyleisön jälkeen esiintyä perheellesi tai ystävillesi ja pyytää heiltä palautetta. Sinä olet vielä niin nuori, että voit harjoitella rauhassa ilman huolta esiintymisistäkin. Aika moni kuuluisa muusikko tai artisti kertoo jännittävänsä esiintymistä kovasti joka kerta lavalle mennessään. Heillä on omat tapansa keskittyä ennen esiintymistä, jotta pelko ei estä esiintymistä tai sen onnistumista.

2. Mukavaa kuulla, että voit soittaa tai laulaa opettajan johdolla. Aloita harrastuksesta, joka sinusta tuntuu nyt paremmalta. Myöhemmin ehdit ottaa osaa siihen toiseen. Monilla paikkakunnilla on kuoroja ja musiikkikerhoja, joissa voi harjoitella laulamista maksuttakin. Ehkäpä voisit selvittää vanhempien kanssa löytyykö läheltänne tällaisia vaihtoehtoja.

Tsemppiä ja iloa harrastamiseen! 

Kommentit

Oma kommentti