Finnit kiusana 11/09

Oon 11-vuotias tyttö ja mulla on vähän finnejä naamassa. Mun hiukset ovat rasvaiset joskus. Johtuuko tämä murrosiästä vai jostain muusta? Paras ystäväni on minulle tärkeä, mutta joskus hän suututtaa minut. Silloin me melkein läppästään toisiamme naamalle. Kerran olemme jo läppässeet. Opettajamme on kamala. Se hieroo aina niskoja ja tuijottaa aina pehvaa. Me kiusataan yhtä 6-luokkalaista. Se virnuilee ja tulee huutamaan meille. Jos pyydämme anteeksi, niin se ei anna. Mitä me tehdään?

Vastaus
Finneistä eroon -vinkkejä on kysellyt moni. Oikotietä onneen ei tässä asiassa ole, vaan ihoon vaikuttavat monet asiat. Tässä sitten Helppiksen vinkkejä:

1) Puhdista kasvot aamuin ja illoin kasvonpuhdistusaineella, joka sopii ihollesi. Pyydä apua valintaan vanhemmiltasi. Muista myös rasvata kasvot sopivalla kosteusvoiteella.

2) Käy suihkussa tms. päivittäin. Saippuaa ei välttämättä aina tarvita, vesikin voi riittää.

3) Tarvittaessa voit käyttää finninpoistoon tarkoitettuja tuotteita, mutta älä unohda alla olevaa listaa!

4) Syö monipuolisesti ja terveellisesti. Juo riittävästi vettä (ja maitoa). Sipsit, suklaat ja sen sellaiset herkut kuuluvat vain harvoihin herkutteluhetkiin.

5) Liikuntaa ja ulkoilua ainakin pari tuntia päivässä.
6) Nuku riittävästi. Mene ajoissa illalla nukkumaan, jotta ehdit nukkua n. 9–10 tuntia yössä.
7) Pidä mieliala korkealla. Hyvällä mielellä koko keho toimii paremmin.

Kaveria ei pidä läpsiä, vaikka kuinka suututtaisi. Sama pätee jokaiseen ihmiseen. Ketään ei saa satuttaa. Sopikaa ystäväsi kanssa, että asiat hoidetaan puhumalla. Jos ette pysty sanoin saamaan aikaan yhteistä ymmärrystä, poistukaa tilanteesta hetkeksi.

On kurjaa, että kiusaatte kaksistaan 6-luokkalaista. Ehdotan, että mietitte todella tarkkaan, miksi kiusaatte. Syitä listatessanne toivon teidän huomaavan, että jokainen syy on todella huono! Lopettakaa kiusaaminen heti ja pyytäkää anteeksi.

Jos kiusauksen kohteeksi joutunut ei heti suostu antamaan anteeksi, en ihmettele. Olettehan olleet hänelle todella kurjia ja epäreiluja. Kukapa haluaisi olla kiusaamisen kohde? Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei teidän pitäisi pyytää anteeksi ja etteikö se olisi tärkeää. Anteeksipyytämisen lisäksi teidän on jätettävä kiusaaminen kokonaan. Ei siitä tule itsellekään hyvä olo, vaan kuten huomaat, kirjoitat kirjeen minulle, koska asia vaivaa sinua.

Opettajalle saa ja voi sanoa, ettei tahdo tämän koskevan itseään. Asiasta on tärkeää kertoa kotona ja sanoa, ettei se tunnu mukavalta. Ketään ei saa koskettaa millään tavoin väkisin. Pitäkää rohkeasti puolianne. Se on tärkeä taito.

Kommentit

Oma kommentti