Harrastuksia 8/08

Osaisitko auttaa mua näissä ongelmissa? Mun bestis harrastaa telinevoimistelua ja haluaisi lopettaa. Hänellä on 6 kertaa viikossa harkat ja sen väsymys ja kivut näkyvät koulussa. Hänen perheessään muutkin harrastaa telinevoimistelua ja mikä pahinta: HÄN EI SAA LOPETTAA! Hänen vanhempansa sanovat, että jos hän ei löydä uutta harrastusta, hän ei saa lopettaa. Hän on etsinyt toista harrastusta puoli vuotta. Haluaisin auttaa, mutta en tiedä miten. Mitä pitäisi tehdä?
2. Mä ja mun bestis haluttaisiin olla joskus ees välitunnilla kahden, mutta meidän entinen aika hyväkin kaveri aina änkee meidän väliin. Sit se repii mua paidan hihasta, ja se ärsyttää tosi paljon. Kerran mä suutuin sille toden teolla ja melkeinpä huusin sille: ”Eikö me oikeesti voida olla ees yks välkkä kahden?” Sit se ei enää puhunut meille sinä päivänä. Seuraavana päivänä tuntui kuin edellisen päivän tapahtumia ei olis ollutkaan. Sit se on kauhee hikke! Se lesoo aina sen koetuloksista. En tiedä mitä voisin tehdä, etten kuitenkaan kauheasti loukkaa häntä.
3. Onko se paha asia, jos kaveri valehtelee mulle?
Apua tarvitseva

Vastaus
1. Mahtavaa, että olet niin mainio ystävä, että välität bestiksesi hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Voit auttaa ystävääsi olemalla hänen ystävänsä ja auttamalla uuden harrastuksen löytämisessä, mikäli hän todella haluaa vaihtaa lajia. Kodeissa on erilaisia sääntöjä eikä niitä voi ystävänä muuttaa. Kannusta ystävääsi puhumaan asioistaan kotona vanhempien kanssa, vaikka asiasta on jo puhuttu. Ystäväsi vanhemmilla on varmasti hyvää tarkoittava ajatus harrastamisen tärkeydestä.
2. Kahdestaan olemista ehdotan kouluajan jälkeiselle ajalle. Välitunneilla koettaisin itse kestää muidenkin seuraa. Ainakaan ilkeillen tai huutaen en lähtisi ketään pois häätämään. Tosin kenenkään ei pitäisi tarttua kiinni vaatteisiin ja roikkua niissä. Se on huonoa käytöstä. Ajattele itsesi ”roikkujaystäväsi” asemaan. Miltä sinusta tuntuisi joutua ulkopuoliseksi ja ei-halutuksi seuralaiseksi ystävien taholta. Hikkeydessä ei minusta ole mitään pahaa. Se, että on taitava koulussa, on hyvä asia. Toisaalta, jos leuhkii tuloksillaan, käyttäytyy huonosti. Omista onnistumisistaan saa puhua ja iloita, mutta leuhkiminen on tyhmää.
3. Kaveri ei valehtele toiselle. Jos joku ystävistäsi valehtelee, kysy miksi ja pyydä lopettamaan. Jos valehtelu ei lopu, kannattaa miettiä, haluaako olla valehtelevan ihmisen kaveri. 

Kommentit

Oma kommentti