Haukuttu 2/12

Minua pelottaa muutama asia. Olen 12-v. tyttö. 1. Minulla ei ole kauheasti kavereita. Miten saisin niitä lisää? 2. Mun äitini kiusaa mua. Se haukkuu mua mm. sairaaksi, vammaiseksi ja etten ole normaali. Se siis yrittää viitata, että mulla on päässä vikaa. Sen takia olen itkenyt joka päivä ainakin kerran ja stressannut. Luulen, että elämäni on valunut hukkaan. Olen joutunut sietämään tätä ainakin 2 vuotta. Olen miettinyt asiaa paljon, ja kaipaan apua. Olenko päästäni normaali? Mielestäni olen, sillä koulussa ja kavereilla olen iloinen. En epäile sitä, että olen normaali. Minä olen. Mutta äiti vihjailee siitä koko ajan ja huutaa mulle samalla. Auta mua. Mitä teen?
Paula

Vastaus:
1. Kavereita voisi saada lisää erilaisista harrastuksista. Jos kotisi lähellä on joitakin kerhoja, liity niihin. Toinen tapa saada kavereita on käydä kysymässä koulussa jotakuta olemaan kanssasi kouluajan jälkeen.
2. Joskus vanhemmat sanovat asioita, joita eivät tarkoita. Vaikka äitisi sanoisi asioita uudestaan ja uudestaan, älä usko niitä. Sinussa ei ole vikaa. Äitisi ei pitäisi sanoa tuollaisia asioita, ja on ihan ymmärrettävää, että siitä tulee paha mieli. Sano asiasta äidillesi, kun ette riitele. Kerro, että moiset haukkumasanat saavat sinun surulliseksi ja kerro niiden tuntuvan pahalta. Näin äitisi ehkä pysähtyy miettimään, mitä hän sinulle sanoo. Toivottavasti hän pyytää anteeksi käytöstään, joka ei ole sopivaa, eikä lainkaan oikein.
Toivon, että kerrot asioistasi myös vaikka koulussa kuraattorille, opettajalle tai kouluterveydenhoitajalle. Voisit saada aikuisilta apua sekä tukea jaksamiseen, ja nämä henkilöt saattaisivat keksiä apua kaveriasioihinkin.
Voimia ja jaksamista!

Kommentit

Oma kommentti