Hengästyminen 12/11

1. Hengästyn todella helposti. Vaikka muu kroppa jaksaisi vielä jaksaisi urheilla, en pysty jatkamaan, sillä en saa happea. Sykkeeni on yleensä aika korkea, hengitän nopeasti ja nenäni on aina tukossa. Joskus tuntuu siltä, että en saa lainkaan happea, sillä rintaani sattuu niin paljon. Äidilläni on astma ja epäilen, että minullakin olisi. Mitä pitäisi tehdä? 2. Kaverini on semivegetaristi eli hän syö kasvisten lisäksi kalaa, kananmunaa ja maitotuotteita. Hän kuitenkin inhoaa porkkanaa, jota on monissa kasvisruoissa, ja hän oksentaa juodessaan maitoa. Hän on aika usein kipeänä ja kuulemma oksentelee usein aamulla. Hän ei halua puhua pahoinvoinnistaan vanhemmilleen. Pitäisikö minun tehdä jotain?
Nimetön

Vastaus:
1. Hengästyminen ja tukkoisuus kuvaamillasi oireilla ovat asioita, joista pitää puhua kotona. On tärkeää, että asiaa selvitetään pian. Siihen löytyy selitys ja tilanne voidaan hoitaa kuntoon. Kyseessä voi olla astma tai jokin muu asia. Kannattaa kääntyä asiassa äidin ja kouluterveydenhoitajan puoleen. Kerro asiasta liikunnanopettajalle, jotta hän ymmärtää mistä on kyse. Omia tuntemuksia on tärkeää kuunnella. Joskus asiaan auttaa hitaampi liikunta, jotta kunto nousee ja sitä kautta tuntemukset häviävät. Joskus kyseessä voi olla vääränlainen hengitystekniikka. Jos kyseessä on astma tai muu sairaus, tulee asia hoitaa lääkärissä. On tärkeää todeta asia pikaisesti, että se voidaan hoitaa ja sinä voi nauttia juoksemisesta.

2. Olen iloinen, että olet huolissasi ystävästäsi. Lapset ja nuoret osaavat pitää huolta kavereistaan ja huolehtia heistä. Kerrot, ettei ystäväsi halua kertoa oireistaan kotona vanhemmilleen. Tavallaan ymmärrän asian, mutta näissä asioissa on pakko. Oli syy oksenteluun ja mahdolliseen syömättömyyteen mikä tahansa, siihen tulee puuttua. Joskus on helpompaa kertoa ensin omalle vanhemmalleen ja pyytää häntä auttamaan kertomisessa. Joskus taas asiasta pitää vain kertoa ystävän vanhemmille välittämättä siitä, haluaako ystäväsi sitä vai ei. Voit myös tarjota vaihtoehdoksi sitä, että kerrotte ensin yhdessä sinun vanhemmallesi tai koulun terveydenhoitajalle. Jonkun aikuisen pitää saada tietää sekä sinun että ystäväsi tilanteesta, jotta voitte saada asioihin apua!

Kommentit

Oma kommentti