Hiuspulmia 11/11

1. Minulta irtoaa jatkuvasti hiuksia. Löydän niitä sohvalta ja koulussa pulpetista. Hiukseni ovat ohentuneet huomattavasti entiseen verrattuina. Joku sanoi kilpirauhasesta. Liittyykö se mitenkään hiuksiin? 2. Minulla on jatkuvasti täitä. Kesälomallakin löytyi yksi satsi. En tiedä, mistä niitä tulee, koska muilla perheenjäsenillä ei ole täitä. Täitä on ollut jo kolme vuotta. Onko tähän ikuiseen piinaan jotain apua? En jaksa enää täitä! 3.Olen koulun jälkeen jatkuvasti yksin kotona. Olen vain koneella ja katson telkkaria. En jaksa pyytää ystäviä, koska olen ollut jo koko vuoden ilman ystäviä, joita näen vain koulussa. 4. Perheelläni ei ole varaa maksullisiin harrastuksiin. Menen 7.  luokalle, joten harrastuksia ei löydä läheskään niin helposti kuin ennen. Olen saanut apuohjaajan koulutuksen Suomen Punaiselta Ristiltä, mutta en tiedä keneltä saisin lisätietoa siitä, mihin pääsisin. Onko sinulla antaa linkkiä?
Cecilia

Vastaus:
1. Hiuksia lähtee ajoittain melko paljonkin meiltä kaikilta. Tietysti myös erilaiset sairaudet tai vaikkapa puutostilat kehossa voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Jos sinulta lähtee edelleen paljon hiuksia, kerro siitä kotona vanhemmillesi. Valtaosa hiustenlähdöistä on kuitenkin luonnollista ja kuuluu asiaan.

2. Täivaiva on ikävä ja joskus varsin piinallinen ongelma. Ehdottaisin, että jäädytät harjat, tyynyliinat ja hatut. Laita ne pakastimeen pitkäksi ajaksi, jotta täin munat kuolevat. Hiukset ja päänahka kannattaisi pestä eri aineella kuin olette viimeksi pesseet. Samoin toistopesu on tärkeää. Älä unohda kammata joka päivä hiuksia täikammalla. Eiköhän homma sitten asetu uomiinsa.

Toivottavasti olet päässyt eroon vaivasta ja täitä ei ole enää ilmaantunut. Jos raavit päätä täiden vuoksi, saattaa tietysti sekin aiheuttaa hiustenlähtöä. Koko koulun tutkiminen on tärkeää. Kaikille koulussa oleville pitäisi mennä kotiin tieto, että koulun oppilailla on löytynyt täitä, ja että kodeissa hiukset tulee tarkistaa huolella. Muutoin vaivaa on joskus vaikeaa saada kuriin.

3. Kavereita saa vapaa-ajalle mukaan vain pyytämällä. Pyydä siis rohkeasti! Voi olla, että kaverit luulevat sinun tekevän jotakin koulun jälkeen eivätkä tule pyytäneeksi sinua mukaan. Sinäkään et ole pyytänyt heitä pitkään aikaan viettämään aikaa kanssasi.

4. Maksuttomat harrastukset ovat hyvä juttu. Kysy rohkeasti SPR:stä, miten voisit jatkaa puuhailuja siellä. Monilla paikkakunnilla on nuorten ryhmiä 13–17-vuotiaille. Monilla yläasteilla on erilaisia kerhoja koulun jälkeen. Minä suosittelen niitä sinulle. Olen nähnyt paljon hienoja musiikkiesityksiä, mahtavia savitöitä, valokuvia ja piirustuksia syntyvän näistä kerhoista. Samoin moni on päässyt kokeilemaan erilaisia urheilulajeja ja valmistamaan herkullisia ruokia. Kysy kerhoista koulussa! Ehdota kerhoja. Suosittelen käymään myös nuorisotalolla, jos lähelläsi on sellainen. Sielläkin on monenmoisia harrastusmahdollisuuksia maksutta tai muutaman euron maksavalla nutakortilla.

Kommentit

Oma kommentti