Huono itsetunto 8/12

Olen 13-v. tyttö. Kuukautiset eivät ole vielä alkaneet, mutta rintani ovat jo kehittyneet.
Minulla on aika huono itsetunto ja pidän itseäni läskinä. Miten itsetuntoa voi nostaa? Pelkään koko ajan, että vanhempani eroavat. Kun he riitelevät, huolestun aina. Vanhempani haukkuvat ja arvostelevat minua. Miten voin sanoa heille, että se tuntuu tosi pahalta? Itken tosi usein.

Vastaus:
Kiitos tärkeistä kysymyksistä. Kuukautisten alkamisikä vaihtelee paljon. Tavallisimmin kuukautiset alkavat 10–16-vuotiaana, joten sinulla on vielä monta vuotta aikaa odottaa niitä. Kärsivällisyyttä vain.

Älä pidä itseäsi läskinä. Mieti hetki henkilöä, jota ihailet. Kirjaa ylös, miksi hän on mielestäsi huipputyyppi. Mieti sitten, miten nämä ominaisuudet näkyvät sinussa. Olen varma, että jos ne eivät ole jo ominaisuuksiasi, voit harjoittaa itseäsi niin, että niistä voi tulla sinun ominaisuuksiasi. On tärkeää pitää itsestään. Meistä jokainen on erilainen ja ainutkertainen. Jokaisen elämä on tärkeä.

Juttele vanhempiesi kanssa erikseen. Kysy, millaisia hyviä ominaisuuksia he sinussa näkevät. Usko itseesi ja upeuteesi. Kuuntele musiikkia, joka saa sinut hyvälle tuulelle. Tee asioita ja uskalla kokeilla uusiakin juttuja. Iloitsemalla ja olemalla hyväntuulinen saa aikaan myös hyvää oloa muille. Tällöin huomaa itsestään helpommin hyviä asioita, ja niin huomaavat muutkin – koska lähelläsi on kiva olla.

Vanhempien välinen riitely ei ole kivaa. Jokaiseen kotiin ja ihmissuhteeseen mahtuu kyllä useimmiten riitoja. Kannattaa silti kertoa heille, että riitely tuntuu sinusta epämukavalta.

Vanhempasi eivät saa haukkua sinua. Kerro, että se tuntuu pahalta. Toivon, että voit jutella kotiasioistasi jonkun luotettavan aikuisen kanssa, jos sinusta tuntuu siltä, ettet voi puhua asioista vanhemmillesi. Tällöin asioista kannattaa kertoa koulussa jollekin aikuiselle tai nuorisotalolla työntekijälle. Älä jää asioiden kanssa yksin. Vaikeiden asioiden keskellä on vaikeaa kohottaa itsetuntoaan, jos lähellä ei ole ketään, joka olisi tukenasi.

 

Kommentit

Oma kommentti