Huonot koenumerot 11/10

Kun saan kokeista arvosanan 6–7, en pysty näyttämään sitä äidille, koska hän alkaa heti huutaa mulle. Sain jokin aikaa sitten maantiedon kokeesta kuutosen ja itkin sitä pitkään. Itken muutenkin joka ilta, koska tuntuu siltä, että en osaa mitään ja kaikki menee ihan penkin alle. Joskus tuntuu, että isä ja äiti eivät ole minusta ikinä ylpeitä. Siskoni ja veljeni ovat molemmat todella hyviä koulussa, ja minä en ole. Joskus tuntuu, että vanhempani ovat ylpeitä vain sisaruksistani eivätkä minusta, koska en saa hyviä numeroita kokeista. Oon 13-vuotias ja painan noin 49 kg ja oon 161 cm pitkä. Oonko ok? Joskus tuntuu, että voisin laihduttaa vähän.
Epätoivoinen

Vastaus:
On kurjaa, että sinulla on paha mieli ja ajattelet, ettei sinusta olla ylpeitä tai ettet osaisi mitään. Sinä olet sinä. Älä vertaa itseäsi sisaruksiisi. Kokemuksesta tiedän, että tunne saattaa olla jokaisella sisaruksella ajoittain samanlainen.

Älä päättele asioita kysymättä vanhemmiltasi suoraan, mitä he sinusta ajattelevat. Nyt kerrot, että sinusta tuntuu siltä, etteivät he ole ylpeitä sinusta. Mieti samalla, mitä omasta mielestäsi osaat jotakuinkin hyvin, ja tiedustele vanhempiesikin ajatuksia asiasta. Lapsista koetaan monenlaista ylpeyttä. Koulumenestys on vain yksi osa sitä.

Jos luet ahkerasti läksyt ja valmistaudut huolella kokeeseen, ovat asiasi kohdallaan. Ainakin yritit parhaasi. Jos hommat ovat jääneet retuperälle, kannattaa sinun ryhdistäytyä oman itsesi takia ja tehdä kouluasiat jatkossa huolellisemmin.

Jos teet töitä, mutta numerot eivät parane, kannattaa jutella opettajalle. Joskus opiskelutekniikan muuttaminen auttaa. Joskus tarvitaan vähän tukiopetusta, että saadaan asiat rullaamaan. Sinulla on siis mahdollisuuksien avaimet kädessäsi. Sinä voit päättää miten toimit tai olet toimimatta.

Olet ok. Syö terveellisesti ja monipuolisesti. Ulkoile ja liiku. Tee läksyt. Nauti vapaa-ajasta, kavereista ja elämästä, joka sinulla on.
Toivottavasti saat asiat sujumaan kotona parhain päin. Muista nähdä itsesi tärkeänä osana perhettänne ja koko maailmaa. Koita nähdä jokaisessa päivässä jotain hyvää, niin arki sujuu mukavammin.

Kommentit

Oma kommentti