Jännittäjä 11/10

Tämä kysymys on varmaan aika tyhmä, mutta harrastan hiihtoa ja suunnistusta. Aina ennen kisoja mulle tulee hirveät paineet ja jännittää ihan hirveästi. Samoin tapahtuu koulun kokeissa. Sitten kokeista saan yleensä 10 (luen hirveästi), mutta kokeen jälkeen ajattelen, että ei olisi haitannut, vaikka olisin saanut kasin. Silti mulla on aina kauheat paineet! Mikä avuksi?

Vastaus:
Jännittäminen on aika tavallista. Paineet tulevat varmasti omista toiveistasi pärjätä, sekä pelosta, että et pärjäisikään. Minusta tietynlainen jännitys ennen kisoja on hyvä asia. Ainakin minä muistan, että se auttoi keskittymään. Jännitys poistui heti, kun kisat alkoivat ja sai keskittyä siihen, mitä oli tekemässä.

Kerran jäin hiihtoladulla suksesta kiinni puun juurakkoon. Muiden ollessa maalissa minä vielä kiskoin kaksin käsin suksea irti. Muistan isäni tulleen minua vastaan, koska hän huolestui, kun minua ei kuulunut. Istuin puun juurella ja olin harmissani. Isä neuvoi laittamaan sukset jalkaan ja hiihtämään maaliin. Hän sanoi, että tärkeintä on rehti kilpa ja se, että tekee asian niin hyvin, kuin siinä tilanteessa pystyy. Maaliin päästyäni maailma olikin paikoillaan. Ei se häviö tuntunutkaan niin kamalalta, vaikka se harmittikin. Sen jälkeen olen aina jännityksen kasvaessa suureksi miettinyt, mitä tilanteessa oikeastaan pelkään.

Mikä sinua pelottaa kokeissa? Mitä tapahtuisi, jos koenumeroksi tulisikin vaikkapa 6? Kun sitä alkaa miettiä, huomaa, että oikeastaan mitään pahaa ei tapahdu. Korkeintaan harmittaa, ja vanhemmat ehkä patistelevat ahkeroimaan lisää, jos aiemmin numerot ovat olleet kymppejä.

Koenumero on numero ja kertoo jotakin siitä, miten koetilanteeseen on valmistautunut tai miten asian osaa sillä hetkellä. Aina voisi petrata ja yrittää ahkeroida enemmän. Koenumero ei kerro, millainen olet ihmisenä. Kannattaa siis koettaa rentoutua ja leikkiä mielikuvitusleikkiä: mikä olisi pahinta mitä voisi tapahtua, jos saisi huonon numeron kokeesta. Silloin huomaa, ettei asiaa kannata jännittää. Jos sitten joutuu pelkäämään jotakin oikeasti, kannattaa asiasta puhua jollekulle aikuiselle.

Kommentit

Oma kommentti