Kilpirauhasen vaajaatoiminta 5/12

1. Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta. Vaikuttaako se, jos en syö lääkkeitäni? Äiti on sanonut, että kun on kilpirauhasen vajaatoiminta, niin jotain hormoneja kehittyy vähemmän kuin muita. Mitä (jos näin on)? Voisitko myös kertoa jotain kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja missä kilpirauhanen on? 2. Isoveljeni on kehitysvammainen ja kiusaa minua tosi usein. Heti, kun tulen kotiin hän alkaa kiusata. En haluaisi olla kotona, kun veljeni on kotona, koska hän esim. potkii, lyö ja nipistää. Mitä voisin tehdä? 3. Ärsyynnyn yleensä tosi helposti, esim. kun isoveljeni kiusaa, rupean huutamaan hänelle, josta hän ärsyyntyy vielä enemmän. Mitä voisin tehdä? 4. Olen tosi laiska, enkä jaksa tehdä kotitöitä, soittaa soittoläksyjä, enkä joskus edes pestä hampaita. Voisiko se auttaa, jos kävisin useammin ulkona? Kiitos, jos vastaat!

Vastaus:
1. Kilpirauhasen vajaatoimintaan määrätyt lääkkeet on tärkeää syödä annettujen ohjeiden mukaan. Kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa moniin asioihin, joten lääkkeet ovat tärkeä osa hyvinvointiasi! Kysele äidiltäsi, mihin kaikkeen sairaus vaikuttaa, sillä vaikutuksia on paljonkin. Kilpirauhanen sijaitsee kurkussa, aataminomenan alapuolella ja sen vajaatoiminta vaikuttaa kaikkeen sinussa – kehon toimintaan, mielialaan jne.

2.–3.Veljesi ei saa kiusata sinua. Ymmärrän, ettet haluaisi olla kotona hänen kanssaan, jos sinua satutetaan. Mitäs jos kokeilisit sitä, että et reagoisi veljesi huutoon mitenkään ja olisit omissa oloissasi kotona? Kerro asiasta vanhemmillesi ja miettikää yhdessä hyvä ratkaisu tilanteeseen. Monesti asiat muuttuvat, kun itse tekee jotakin toisin. Siksi ehdotan puhumista vanhemmille ja ratkaisun miettimistä ongelmaan sekä tuota hiljaa olemista. Kokeile ainakin. Siinä saisit kokemuksen myös siitä, ettet ärsyynnykään niin helposti.

4. Et ole laiska, vaan enemmän kuulostaa siltä, ettet saa tartuttua asioihin. Hampaat pitää pestä, huvitti tai ei. Tee se joka tapauksessa äläkä anna periksi jaksamattomuudelle. Samoin aloita kotitöiden tekeminen ja soittoläksyjen teko pienestä. Soita vaikka ensin 5 minuuttia päivässä. ”Pakota” itsesi soittamaan vaikka viikon ajan joka päivä. Mieti viikon jälkeen, miltä tuntui ja huvittaako soittaminen ja haluatko sitoutua harjoittelemaan. Jos siltä ei tunnu, juttele asiasta vanhempien kanssa ja miettikää mitä asialle voisi tehdä. Samoin kotityöt. Tee joka päivä jotakin, vaikkei huvittaisikaan. Monesti huvitus syntyy, kun aluksi tekee asioita, vaikka ei niin huvittaisikaan. Ärsyyntymiseen liittyy sama asia. Tarvitaan päättäväisyyttä ja sisukkuutta. Tsemppiä!

 

Kommentit

Oma kommentti