Kiusaajan leima 9/11

Tämä palsta on ihan paras, mutta asiaan… 1. Mulla on jotenkin koulussa kiusaajan & pomottelijan leima. Esim. mun yksi kaverini oli antanut parille tyypille kuvan, että se itkee aina mun takiani. He kertoivat siitä opelle. Tunnen itsekin, että pomotan. Jos sanon jotain, niin mun kaverini tekevät niin heti. Se ei tunnu musta kivalta, kun he ovat vähän kuin ”palvelijoita”. Mulla on ollut riitaa luokkalaisteni kanssa, ja kaikki syyttävät vain mua! Vaikka kaverini sanoi kerran yhden jutun. Miten voisin olla kaikkien kaveri? Joskus kaverini ovat tosi ärsyttäviä. Mun tekisi mieli huutaa, mutta yleensä katson niitä vain ilkeästi. Se ei ole kivaa. Voisinko olla niille kateellinen, kun kaikki kaverini ovat laihoja, mutta mä olen lihava? 2. Haluaisin parantaa koulussa menestymistä. Mitkä asiat ovat tärkeitä, jotta jaksaa kuunnella tunnilla? Joskus meinaan nukahtaa ja ajattelen ihan muuta! Kiitos, jos vastaat!
Ilkimys(kö)

Vastaus:
1. Minusta et ole ilkimys. Olet huomannut itselläsi toimintatavan, joka tuottaa pahaa mieltä muille, ja pohdit hienosti, miten asian kanssa pitäisi toimia. Sinä voit – ja suosittelen, että teet niin – käyttäytyä jatkossa siten, ettet komentele tai pompota muita tekemään asioita puolestasi. Keskity siihen, että teet asioita yhdessä ystäviesi kanssa ja neuvottelet heidän kanssaan, mitä te kaikki yhdessä haluatte. Sitten on tärkeää muistaa, että mikäli et käytä väkivaltaa ja pakottamista, ovat ystäväsi osallisia asiaan. Miksi he suostuvat olemaan palvelijoitasi? Kerro, ettet haluaisi niin olevan ja pahoittele sitä, että olet saanut heidän pomottelusi alle. Jos olet kiusannut muita, pyydä anteeksi äläkä kiusaa enää. Lupaa ääneen, ettet kiusaa enää.

Riitaa tulee kaikille. Ne pitää osata sopia, ja aika harvoin riidassa on vain yksi syyllinen. Välillä meistä jokainen on ärsyttävä, ja siksi onkin tärkeää opetella suhtautumaan ärsyyntymisen hetkellä tilanteeseen. Se, ettei sano mitään, vaan katsoo vain ilkeästi, ei ole oikein. Jos sinua ärsyttää, voit joko olla hiljaa ja päättää, ettei kannata ärsyyntyä. Voit myös sanoa ääneen rauhallisesti, mikä sinua ärsyttää. Toiset eivät välttämättä aina edes huomaa ärsyttävänsä jotakuta. Tällöinhän suuttunut äänensävy tai mulkoilu tuntuu varsin omituiselta.

Kaikkien kaveri ei tarvitse olla, mutta koulussa pitäisi tulla toimeen jokaisen kanssa. Lihava-laiha-asiaan vain sinä voit tietää vastauksen. Olipa koko mikä hyvänsä, jokainen on yhtä arvokas ja tärkeä. Ei siis kannata olla kateellinen toisen ihmisen painosta. Se ei tee ketään onnelliseksi tai ongelmattomaksi tai kivaksi tai tykätyksi.

2. Koulussa oppiminen on tärkeää. Hienoa kuulla, että haluaisit pärjätä paremmin. Kun haluaa oppia, pysyy yleensä paremmin hereillä. Joillekuille auttaa kirjoittaminen samalla kun kuuntelee. Kysy opettajalta vinkkejä juuri sinulle. Hän osaa neuvoa sinua sellaisilla tavoilla, jotka toimivat sinulla. Oppimistavoiltammekin jokainen on erilainen. Muista syödä terveellisesti, liikkua ja ulkoilla sekä nukkua riittävästi. Ne edistävät oppimiskykyä suuresti. Sitten vielä yksi asia: kun on hyväntuulinen ja kokee voivansa hyvin, oppiminen helpottuu. Toivottavasti saat siis asiat selvitettyä ystäviesi kanssa mahdollisimman pian.

Kommentit

Oma kommentti