Kiusaaminen 9/09

1. On inhottavaa katsella, kun mun yhtä kaveria kiusataan koko ajan. Sillä on monta erilaista sairautta ja se joutuu käyttämään keppejä. Sen pitää esittää kiusaajien kaveria, koska ne kiristää sitä mm. uhkailulla. 2. Onko normaalia, jos pelkää vähän kehitysvammaisia? 3. Oon 11-v. ja oon 143 cm pitkä ja painan 34 kg. Oonko normaali?
Kiusatun kaveri

Hei!
Meidän luokkalaista kiusataan. Se on muuttunut täysin. Se on ihan masentunut. Mun käy hirveesti sääliksi luokkalaiseni. En tiedä, mitä minun pitäisi tehdä.
Auttava

Vastaus
1. Ketään ei saa kiusata millään tavoin, ja meidän jokaisen tulee puuttua asiaan. Toivon, että uskaltaudut kertomaan kiusaamisesta koulussa opettajille, vaikka vastoin kaverisi tahtoa. Kerro myös vanhemmillesi asiasta.

Aikuisten velvollisuutena on saada tilanne hallintaan ja kiusaaminen loppumaan. Ystävälläsi on varmasti todella raskasta. Toivotan hänelle voimia. Jokaiselle kiusaajalle toivon taitoa ja kykyä lopettaa toisen ihmisen elämän vaikeaksi ja kurjaksi tekeminen. Toivon, että te, jotka näette kiusaamista, uskallatte puuttua asiaan. Jos monta ihmistä kokoontuu vastustamaan kiusaajaa, kiusaaminen yleensä loppuu, koska kannatusta siihen ei enää löydy.

On aika ymmärrettävää, että kiusaaminen on sivustaseuranneelle hankala ja vaikea asia. Mahtavaa, että te, Auttava ja Kiusatun kaveri, olette ottaneet asian esille ja toivotte siihen apua.

Ei ole kummallista, että kiusatun käytös ja olemus muuttuvat. Kiusaamisen jäljet jättävät suuria arpia. Kiusatulle tulee sellainen olo, ettei ole minkään arvoinen. Moni aikuinenkin muistaa nuoruudestaan kiusaamisen ja kertoo sen vaikuttavan yhä elämään ja ajatuksiin itsestä tai muista. Kenelläkään ei ole oikeutta satuttaa ja loukata toista.

2. Voi hyvinkin pelottaa, jos ei ole kovin tottunut kohtaamaan ja näkemään kehitysvammaisia. On tärkeää kuitenkin koettaa päästä eroon pelostaan, sillä jokainen ihminen on erilainen eikä kehitysvamma tee kenestäkään pelottavaa. Jos kovasti pelkää, on hyvä pysähtyä miettimään mitä ja miksi pelkää. Useimmat ihmiset ovat toinen toisilleen mukavia ja pelkäämällä tutustua ihmisiin saattaa menettää paljon.

3. Olet tavallisen kokoinen. Juuri sopiva ja mahtavan mukava kaveri, koska pidät huolta kaveristasi ja tämän hyvinvoinnista!

Kommentit

Oma kommentti