Kiusattu 9/13

1. Minua kiusattiin taksissa. Kukaan ei puolustanut minua eikä taksikuski välittänyt. Se oli mielestäni kurjaa. Olen vaihtanut luokkaa ja kiusaaminen on loppunut, mutta asia jäi sydämeeni. 2. Minulla ei ole koulussa kavereita. Välkällä pelaan jalkkista, koska en halua olla yksin. Miten saisin kamuja? 3. Minua haukutaan hikeksi. Mielestäni olen vain ahkera ja reipas. Ilmeisesti se on väärin. 4. Mummini kuoli keväällä. Kaipaan häntä niin kovasti. Pappa asuu nyt yksin mummolassa. Hänellä on muistisairaus. Miksi en tykkää mennä sinne? 5. Haluaisin puhua äitini kanssa asioista, jotka painavat minua. Ongelmana on se, että sisareni ei anna minun olla kahden äitini kanssa eikä äitiäni kiinnosta, mitä sanon. Minulla ei ole ketään, jolle kertoa. 6. Sisareni kiusaa minua. Hän haukkuu minua. Se ei ole kivaa. Äiti ja iskä ovat koittaneet käskeä, mutta silti hän vain jatkaa. Mikä eteen? 7. Sisareni viettää paljon aikaa äidin kanssa. Jaksan elämää, koska ratsastan ja rakastan hevosia. Saan niistä voimaa elämääni. Myös kotona olevat koiramme ja kissani auttavat jaksamaan.

Vastaus:
1. On tosi kurjaa, että joku on kiusannut sinua eikä asiaan ole puututtu. Kerro tuntemuksistasi koulussa kuraattorille tai psykologille.

2. Kavereiden saaminen voi olla vaikeaa. Joku nuori sanoi joskus, että hän ratkaisi kaverittomuutensa seuraavasti: hän ryhtyi tutustumaan toisiin yksinään oleviin ja sai heistä kavereita. Näin itseluottamus kasvoi ja pikkuhiljaa kavereidenkin määrä kasvoi. Suosittelen kokeilemaan.

3. Hikkenä oleminen on hyvä juttu. Olet ahkera ja reipas, kuten sanoit. Jatka samaan malliin! Koulussa kannattaa tehdä parhaansa ja nauttia hyvistä tuloksista.

4. Surullista, että olet menettänyt mummisi. Papan muistisairaus on varmasti myös raskasta sinulle ja perheellesi. En osaa sanoa, mikset halua mennä mummilaan. Mietin vain, voisiko sillä olla merkitystä, että mummi asui siellä ennen? Miten papan muistisairaudesta johtuva toiminta vaikuttaa sinuun? Millaisia muistoja mummilaan liittyy?

5.–6. Kerro äidillesi, että haluat jutella hänen kanssaan kahden. Uskon äidin järjestävän aikaa sinulle. Käy myös juttelemassa kuraattorille tai koulupsykologille. Myös siskosi nimittelystä ja sen tuottamasta mielipahasta kannattaa puhua heille.

7. Hienoa, että sinulla on eläimiä, jotka auttavat jaksamaan, kun on raskasta. Toivon, että jaksat kertoa tämän viestisi sisällön  aikuisille koulussa ja äidillesi ja pyydät heiltä apua. Voimia!

Kommentit

Oma kommentti