Koti-ikävä 6/11

Isovanhempani kuolivat noin vuosi sitten. Ongelmani on, että kun äitini lähti viikonlopuksi reissuun, minulla tuli häntä ikävä jo ennen kuin hän oli edes lähtenyt.  Kun lähdin siskoni kanssa Helsinkiin, myös minulle tuli ensimmäisenä iltana koti-ikävä. Viime kesänä lähdin kahdelta leiriltä kesken pois, kun tuli niin kova ikävä. Olen 12-w. Äitini sanoi, että hänelläkin oli pienenä koti-ikävää, mutta ei niin pahasti. Johtuuko ongelmani siitä? Voinko tehdä sille mitään?
se on kauheata!

Vastaus:
Olen pahoillani, että isovanhempasi ovat kuolleet. He olivat varmasti sinulle tärkeitä ja merkityksellisiä henkilöitä. Surutyö on vienyt varmasti paljon aikaa. Koska aloitat kirjeen asialla, mietin, että pohditko paljon kuolemaa ja vaivaako asia mieltäsi. Pelottaako kuoleman ajattelu sinua? Tälläkin nimittäin voisi olla merkitystä sinun koti-ikävääsi. Jos on niin, että pelkäät äidillesi tapahtuvan jotakin poissa ollessasi, on aika ymmärrettävää, että ikävä tulee nopeasti ja saa sinut lähtemään kesken leirin kotiin ja ikävöimään jo ennen kuin äiti on mihinkään lähtenyt.

Olemme kaikki erilaisia ja tapamme kaivata läheisiämme ovat erilaisia. Voi siis olla, että kaipaat herkästi äitiäsi. Joskus kaipaus on suurta, mikäli on harvoin erossa toisesta. Kyllä rakkaimpiaan saa kaivata ja ikävöidä. Tietysti ikävän kanssa on hyvä opetella sinnittelemäänkin. Rakkaus, jota sinä tunnet kotia, äitiä, jne. kohtaan ei häviä poissa ollessasi mitenkään. Samoin äitisi rakastaa sinua, vaikka olisitkin poissa hetkisen. Et unohdu hänen mielestään hetkeksikään. Juttele ikävöinnistä äitisi kanssa. Hän osaa kertoa paljonkin asiasta ja omista lapsuudenkokemuksistaan. Kysy, mitä hän arvelee, miksi hän ikävöi suuresti kotiin poissa ollessaan.

Älä vaivu epätoivoon. Minusta on tärkeää myös muistaa, että ikävä liittyy rakkauteen. Pikkuhiljaa kannattaa harjoitella kotoa pois olemista. Ja minusta tuntuu, että uskallat kuitenkin yrittää mennä leireille ja olla hoidettavana sen aikaa, kun äitisi on matkoilla.

Kiirettä on turha pitää. Jos kaipaat, kaipaa. Älä pidä sitä kamalana ominaisuutena.

Kommentit

Oma kommentti