Kovis 5/13

1. Minun ystävääni kiusataan jatkuvasti koulussa. Haluaisin auttaa häntä parin kaverini kanssa. Meiltä ei vain löydy rohkeutta puolustamiseen. Miten voisimme muuten vaikuttaa asiaan? Opettajalle kertominen on turhaa, koska meillä on surkea ope. 2. Minulla on koulussa hieman oudon/tyhmän koviksen maine, mutta oikeasti se on vain ulkokuorta. Ulkokuoresta on vaikea päästä eroon. Miten voisin olla ihan oma itseni? 3. Koulu ei kiinnosta enää… Käyn kuudetta luokkaa ja odotan innolla yläastetta! Matikantunnit menevät yleensä piirtäen ja kavereiden kanssa puhuen. Miten saisin itseni kiinnostumaan koulusta jälleen?

Vastaus:
1. Hienoa, että haluatte auttaa ystäväänne. On tärkeää kertoa opettajalle ja vanhemmille kiusaamisesta, vaikka luulette, ettei se auta. Aikuisilla on vastuu ja velvollisuus estää kiusaaminen koulussa ja tietysti muuallakin. Ajattelen, että teidän kannattaa olla ystävänne kanssa ja puuttua kiusaamiseen. Menkää kaikki yhdessä tilanteeseen ja sanokaa, että kiusaamisen pitää loppua heti. Joukossa on voimaa. Kun useampi ryhtyy sanomaan, ettei ketään saa kiusata ja seisoo kiusatun rinnalla, on aika vaikeaa yksin kiusata. Se, että te suojelette ja pidätte ystävänne puolia, on osoitus ystävällenne siitä, että hän on tärkeä ja arvokas. Sellaisia kokemuksia tarvitaan, kun joutuu kiusatuksi.

Kiusatun puolustaminen vaatii rohkeutta ja yhdessä tehtynä se on helpompaa. Kun teitä on monta, on asioita vaikeaa olla näkemättä. Puuttumattomuus tai kiusaamisen salliminen on kiusatun näkökulmasta kiusaajan puolella olemista, joten on tärkeää olla estämässä kiusaamista. Toki on tärkeää, että tässä tehtävässä puhuu kiusaajalle ystävällisesti, mutta jämäkästi. Myöskään nujakointeihin ei voi osallistua, koska silloin itse olisi väkivaltainen. Toista ei myöskään pidä jättää mahdollisten hyökkäysten keskelle yksin selviämään.

2. Koviksen maine saattaa olla raskas taakka kantaa. Ehkäpä kiusatun auttaminen muuttaa käsitystä sinustakin? Ole rohkeasti oma itsesi. Anna itsellesi lupa olla erilainen kuin kuoresi on. Jotakin hyötyä kuoresta on tähän asti ollut ja ehkä nyt olet valmis luopumaan siitä. En tiedä millainen koviksena olet, mutta keskity olemaan ihmisille mukava ja välittävä. Sellaiset asiat tarjoavat muille mahdollisuuden nähdä, kuka sinä todella olet.

3. Koulunkäynti ei ole aina kiinnostavaa. Elämässäkin on asioita, joista ei innostu, mutta ne pitää kuitenkin tehdä. Tee parhaasi ja ole hiljaa matematiikan tunneilla. Vaikka sinua ei kiinnostaisi, saattaa joku muu haluta oppia ja puheesi häiritsee heitä. Kouluun kannattaa suhtautua sillä tavoin vakavasti, että yrittää parhaansa. Aina asioiden tekeminen ei ole kivaa, mutta silti pitää tehdä töitä. Se on hyvä läksy opeteltavaksi jo ennen yläkouluun siirtymistä. Kun ahkeroi ja tekee parhaansa, vaikka ei huvittaisikaan, saattaa kiinnostus ja ilo koulunkäyntiä kohtaan löytyä taas.

 

Kommentit

Oma kommentti