Kun uni ei tule

Kävin juuri vähän aikaa sitten Lapissa serkkuni kanssa. Laskettelin, hiihdin, lilluttelin kylpylässä ja tein kaikkea kivaa. Se ei ole ongelmani vaan se, etten enää jaksa mitään. Äitini joutuu koko ajan sanomaan minulle huoneesta, läksyistä, tiskeistä jne. Ennen lomaa olin ihan reipas ja auttava. Nyt kaikki mitä mulle sanotaan, tulee toisesta korvasta sisään ja pääsee karkuun toisesta. Mitä teen? Isäni ja äitini erosivat kun olin 2-v. Nyt ”äitini” ei anna minun ottaa synnytysäidiltäni numeroa! En ymmärrä sitä! Haluaisin totta kai sen. On minulla hänen osoitteensa.

Minulla on opettaja, joka on ihan mukava, mutta jotenkin niin hirveä iilimato. Läimäyttää peppuun, kun sen ohi menee, vetää syliinsä ja vetelee takataskuista. Auta! Minulla ei ole vielä mitään murrosiän merkkejä. Ok? Nukahtaminen on mulle työlästä. Pari viikkoa sitten ajattelin sängyssä, että mä en nukahda, mä en nukahda. Auta, jos osaat. EN pysty elämään näin monen huolen kanssa.
Kiusausta

Vastaus:
Kuulosti todella mukavalta ja rentouttavalta lomalta. En ihmettele, jos olet väsynyt. Kukapa ei olisi, jos uni ei tule iltaisin silmään. Nukkuminen on tosi tärkeä asia jaksamisen ja oppimisen kannalta. Jos ei nuku, käy kuten kuvaat: kaikki menee sisään yhdestä korvasta sisään ja karkaa ulos toisesta. Eikä saa mitään tehtyä.

Nukahtamiseen voi auttaa se, ettei katso televisiota tai pelaa tietokoneella tms. tuntiin ennen nukkumista. On hyvä mennä nukkumaan ajoissa, että ehtii nukkua tarpeeksi pitkään. Unettomuutta aiheuttavat usein mieltä painavat asiat. Kerro vanhemmillesi, että sinusta tuntuu kurjalta, ettet saa äitisi numeroa. Sitten saat varmasti selityksen siihen, miksi he eivät sitä numeroa halua sinulle antaa. Asiasta kannattaa keskustella.

Minulta menisi yöunet, jos opettaja läimäyttelisi takapuolelle ja ottaisi syliin, kun en halua. KERRO ASIASTA HETI KOTONA JA KOULUSSA TERVEYDENHOITAJALLE!!! Opettaja ei saa toimia kuvaamallasi tavalla. Se on väärin. Minusta se olisi pelottavaa ja epämiellyttävää. En tahtoisi edes mennä tuollaisen ihmisen ohitse. Tämäkin asia voi vaikuttaa unentuloon.

Murrosiän muutokset tulevat kovin eri ikäisinä eri ihmisille. On ihan ok, vaikkei mitään muutosta vielä sinulla olisikaan. 12-vuotiaana on vielä useampi vuosi aikaa odotella muutosten alkamista.

Aamulla herätessäsi ajattele mukavia asioita. Illalla mene nukkumaan hyvillä mielin. Tee ennen nukkumaan menoa jotakin mukavaa. Kuuntele vaikka jotakin musiikkia, josta tulee hyvä mieli.

Kommentit

Oma kommentti