Kurjat kaverit 4/14

1. Äitini suuttuu minulle aina, kun näytän hänelle koulukirjojani. Hän sanoo: ”Onpa sinulla ruma käsiala, miten osaatkin tehdä noin rumasti?” Vaikka teen niin hyvää käsialaa kuin pystyn. 2. Kaverini puhuvat minusta pahaa, kun en ole paikalla. He eivät halua olla kanssani. Sain tämän selville yhden kaverini kautta, joka on myös ainoa ystäväni. Hän on minulle tosi tärkeä. Miten saisin muut olemaan kanssani?
apua kaipaava

Vastaus:
Ikävää, että kaverit käyttäytyvät kurjalla tavalla. Kaverit eivät puhu toisistaan pahaa selän takana. Toivottavasti ystäväsi uskaltaa olla kanssasi ja tehdä muille selväksi, ettei sinusta saa puhua pahaa. Kerro kavereillesi, että sinulle on kerrottu heidän puhuvan sinusta pahaa. Mikäli asia pitää paikkansa, kerro sen tuottavan sinulle pahaa mieltä.

Ketään ei voi pakottaa olemaan kaveri, mutta asiallista kohtelua on oikeus odottaa. Mikäli he eivät kohtele sinua kaverieiden tapaan, kannustan sinua hankkimaan uusia kavereita ja viettämään aikaa ystäväsi kanssa. Älä anna periksi. Kerro tilanteesta vanhemmillesikin. Kerro, että se tuottaa pahaa mieltä, etkä oikein tiedä mitä tehdä.

Koita jutella käsiala-asiasta äitisi kanssa. Kerro, että teet koulun suhteen parhaasi. Pyydä häneltä vaikka apua koulujuttuihin. Käsialasta kannattaa sanoa, että oikeasti yrität parhaasi. Muistathan oikeasti tehdä parhaasi ja tehdä tehtävät huolella ja rauhassa.

Mikäli asiat äidin ja kavereiden kanssa eivät järjesty parempaan suuntaan, kannattaa asioista jutella kuraattorille tai kouluterveydenhoitajalle. He auttavat kuuntelemalla ja neuvomalla. Jos olet kavereiden kanssa samassa koulussa, voisi opettajastasi olla iso apu asioiden selvittelyssä.

Toivottavasti kaverisi haluavat taas olla kanssasi, ja asiat järjestyvät parhain päin.

Kommentit

Oma kommentti