Lääkäripelko 2/10

Minua sanotaan usein anorektikoksi. En tiedä, miten saan painoani nousemaan. Olen koittanut syödä enemmän. Olen 11-v., 163 cm pitkä ja painan 32 kg. Äitini sanoin, että joudun menemään lääkäriin ellei painoni nouse pian. Lääkäriin meno pelottaa. Yksi meidän luokkalainen sanoi, että siellä tungetaan rasvaa ihon alle. Mitä minun pitäisi tehdä? Yksi meidän luokkalainen poika on tosi söpö. Uskon, että se ei pidä minusta, koska olen niin laiha ja minulla on paljon finnejä. Olen kysynyt häneltä voisiko hän alkaa seurustella kanssani, mutta hän vain nauroi ja sanoi, että olen liian ruma. Siitä kysymyksestä minua kiusataan paljon ja minua nimitellään finnirakastajaksi.  Kerroin äidilleni asiasta ja hän vain sanoi: Turha yrittää niitä poikia. Niistä on vain haittaa.  Ja olet muutenkin niin laiha, ettei pojat tee sinulle hyvää.

Vastaus
Anoreksia on sairaus, johon tarvitaan apua. On kurjaa, että luokallasi sinua kiusataan painostasi. Se ei kuitenkaan ole totta, mitä luokkakaverisi on sanonut: lääkäri ei pistä kehenkään rasvaa ihon alle. Minusta lääkärillä käynti olisi hyvä ajatus. On tärkeää varmistaa, mistä hoikkuus johtuu. Lääkäri osaa tarvittaessa ohjata vaikkapa ravitsemusterapeutin luo, joka osaa antaa ohjeita syömiseen. Mene rohkein mielin lääkäriin, jos sen aika koittaa. Lääkärin tehtävänä on auttaa sinua ja varmistaa terveytesi. Lääkäriä ei kannata pelätä!

Olen pahoillani siitä, että luokkakaverit nimittelevät sinua. Finneille ei voi mitään (tietysti hyvät ruokailutottumukset, riittävä uni, ulkoilu ja veden juonti auttavat asiaa hyvän puhtauden kanssa). Jos niitä tulee, niitä tulee. Jos finnejä on paljon ja ne ovat kipeitä, kannattaa ehkä siitäkin asiasta jutella lääkärin kanssa.

Ole ylpeä itsestäsi. Ihan mahtavaa, että olet uskaltanut ottaa ihastumisen ja seurustelun puheeksi. Vaikka et saanutkaan toivomaasi vastausta, tiedät kuitenkin uskaltaneesi kysyä ja olet saanut vastauksen. Tietysti toivoisin, että ihastuksesi olisi osannut vastata asiallisesti. Samoin toivoisin, että muut luokkalaisesi osaisivat käyttäytyä. Toivon joulupukin tuoneen heille käytöskoulunkurssin tai ainakin kirjallisen käytösoppaan. Sitten he joutuisivat miettimään, miltä tuntuisi olla kiusauksen kohde ja haluaisiko sitä kohdata. Veikkaanpa, etteivät haluaisi.

Älä murehdi painoasi tai sitä, ettei poika halua seurustella kanssasi. Uusi vuosi tuokoon sinulle kaikkea mukavaa, jotta asioiden liiallinen miettiminen jää vähemmälle. Ulkoile ja nauti elämästä. Anna aikuisten miettiä painoasioita ja pohtia, tarvitsetko hoitoa asiaan vai onko kaikki kunnossa. Siksi me aikuiset olemme olemassa. Lasten tehtävänä on käydä koulua, leikkiä ja tutkia elämää ja arjen ihmeitä.

Luulen, että äitisi yrittää auttaa ja lohduttaa sinua sanoillaan.

Kommentit

Oma kommentti