Liikaa läksyjä, koulu ahdistaa

Koulu stressaa minua paljon. Läksyjä tulee liikaa, enkä aina ehdi tehdä niitä ajoissa. Joskus teen läksyjä vielä myöhään illalla, enkä saa kunnolla nukuttua. Mitä voisin tehdä?

Monesta tuntuu, että läksyjä tulee liikaa eikä niitä tahdo ehtiä tehdä. Aika usein kyseessä on ajankäytöllinen ongelma – emme tee läksyjä tehokkaasti ja varaamme niille liian vähän aikaa. Tämä saa aikaan stressaantumista, emmekä pysty keskittymään kunnolla. Joskus ongelma on siinä, ettei osaa tehdä läksyjä tai niitä todella on liian paljon, ainakin juuri sinulle.

Ehdotan tässä kolmea asiaa, joita kannattaisi kokeilla:

1. Tee läksyt lähes heti koulusta tulemisen jälkeen. Luo itsellesi aikataulu. Kun tulet kotiin, lepää puoli tuntia ja varaa sen jälkeen vaikkapa tunti läksyjen tekemiseen. Pistä täksi ajaksi puhelin pois ja televisio kiinni. Joitakuita musiikin kuuntelu saattaa auttaa keskittymään. Älä jätä läksyjen tekemistä iltaan, mikäli se ei ole pakollista harrastusten vuoksi.

2. Pyydä läksyihin apua vanhemmiltasi. Miettikää, voisiko läksyt tehdä useammassa erässä tai kaipaisitko vanhempiesi apua niiden tekemisessä.

3. Keskustele asiasta opettajasi kanssa kahden. Pyydä häneltä opiskeluvinkkejä eli menetelmiä, joiden avulla läksyjen teosta tulisi sujuvampaa. Voitte myös pohtia (ota vanhemmat mukaan), voisitko tehdä hetkellisesti läksyjä hieman vähemmän, jotta stressi helpottuisi.

Joskus kyseessä voi olla myös oppimisvaikeudet tai muut kuormittavat tekijät, jotka vaikeuttavat koulunkäyntiä. Toivottavasti stressi helpottuu!

Helppis-palstan kysymyksiin vastaa erikoissairaanhoitaja Susanna Ruuhilahti. Lähetä kysymyksesi nettilomakkeella.

Kaikkia lehdessä julkaistuja vastauksia ei välttämättä julkaista netissä.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti