Loukkaavat sanat 10/11

Olen 11-v. murrosikäinen poika, ja tarvitsen apuasi. 1. Kaikki alkoi (ehkä) siitä, kun yksi tyttö haukkui minua säälittäväksi, rumaksi, tylsäksi jne. Tämän jälkeen minusta on alkanut tuntua, ettei kukaan välitä minusta. Minulla on perhe, aika paljon kavereita ja jopa tyttöystävä, mutta tuntuu, ettei kukaan välitä tai pidä minusta. Tämän takia minulla menee koulussakin huonosti. 2. Olen noin 146/50kg. Olenko ylipainoinen? Minusta vähän tuntuu siltä.
Auta minua

Vastaus:
1. Ikävää, että sinulla on olo, ettei sinusta välitetä. Olosi on totta, mutta tuskin asiat arkisessa elossa kuitenkaan niin ovat. Sinä kerrotkin, että sinulla on perhe, tyttöystävä ja kavereita. Luulen, että nyt kyseessä on aika tavallinen vaiva meidän ihmisten kesken. Jos ei pidä itseään mahtavana, upeana, mielenkiintoisena tyyppinä, on aika vaikeaa uskoa, että muutkaan niin ajattelevat. Joskus voi käydä niin, että toisten sanomat asiatkaan eivät uppoa itseen, koska omat ajatukset itsestä ovat niin erilaisia.

Ehkä asiaa voisi helpottaa se, että miettisit hetken aikaa jotakin muuta kuin itseäsi. Kokeilepa miettiä, miten voisit osoittaa ystävillesi, tyttöystävällesi ja perheellesi, että he ovat sinulle tärkeitä ja sinä välität heistä. Nimittäin jos sinulla on olo, ettei sinusta välitetä ja se tuntuu kurjalta, voi jollakulla läheisistäsi olla samanlainen olo. Ja vaikka ei olisikaan, on tärkeää kuulla ja tuntea, että on läheisilleen tärkeä.

Samoin voisit tehdä listan ihmisistä, joille olet tärkeä. Mieti miksi he pitävät juuri sinusta ja haluavat olla kanssasi. Mieti myös miksi pidät itsestäsi – mitkä ovat ominaisuuksia itsessäsi, joita arvostat. Näitä on meissä jokaisessa ja on tärkeä löytää niitä.

Sitten toivoisin, että tämän muistaisivat kaikki: varsin moni meistä sanoo toiselle joskus jotakin ikävää. Nämä sanat loukkaavat ja yleensä ne eivät ole totuuksia, vaan asioita, joilla haluamme satuttaa ja loukata toisia jostain syystä. Ei uskota niitä. Se, että joku haukkuu meitä, ei saa kumota niitä kokemuksia, jolloin meistä on pidetty ja jolloin meistä on sanottu hyviä asioita.

Ei puhuta toisista ilkeillen ja loukkaustarkoituksessa. Ne sanat, joita hetken mielijohteesta sanotaan, saattavat suistaa toisen ihmisen raiteilta pitkäksi aikaa. Meillä on vastuu sanoistamme ja meillä on toisaalta vapaus valita, mitkä sanat vaikuttavat meihin. Pidetään huolta toisistamme ja itsestämme.

2. Olet ihan ok kokoinen. Jokaisen ihmisen, erityisesti lasten ja nuorten, toivoisin liikkuvan paljon ja syövän säännöllisiä aterioita, jotka ovat monipuolisia ja ravitsevia. Näin luut vahvistuvat ja olo pysyy hyvänä fyysisesti ja tunnetasolla. Näillä tavoilla on vaikutusta aikuisuuteen. Myös riittävä uni ja lepo ovat tärkeitä. Herkkupäiviäkään ei kannata pitää joka päivä, vaan vaikka kerran viikossa ja silloinkin kohtuullisesti.

Kommentit

Oma kommentti