Mangafani 12/11

1. Olen 13-v. tyttö. Minulla todella usein huono olo ja vatsa kipeänä. Olen käynyt verikokeissa, niistä ei ole löydetty mitään. Nämä vaivat rajoittavat paljon elämääni. 2. Onko normaalia, että itken todella usein? 3. Pidän suunnattomasti mangasta, animesta ja muista Japani-aiheista. Ystäväni aina vain hymähtelevät, jos vähänkään puhun niistä. Mitä voin tehdä? Pitäisikö minun lopettaa Japani-harrastukseni kokonaan?
Toivottomin

Vastaus:
Hei Toivottomin, vaikka ajattelenkin, ettet ole sellainen. Vaikutat mukavalta, pohdiskelevalta henkilöltä, joka haluaa saada elämänsä kuntoon. Minulle sellaiset ihmiset ovat toivollisia.

1. On tärkeää selvittää huonovointisuuden ja vatsakivun syy. Kerrot, että olet käynyt lääkärissä eikä mitään löytynyt. Se on hyvä asia. Toivottavasti kerrot olostasi kotona, jos pahoinvointi ja vatsakipu eivät helpota. Niihin täytyy löytyä syy. Joskus voi olla niin, että pahoinvointi ja vatsakipu ovat sidoksissa siihen, ettei voi kovin hyvin. Ehkä jokin asia painaa mieltäsi ja keho alkaa siksi oireilla.

2. Kerrot, että sinua itkettää usein. Ehkä surumielisyyden ja itkuherkkyyden takana on jokin asia, joka saa sinut alamaihin. Tämän asian kanssa työskentely saa mielen iloisemmaksi ja pahoinvoinnin helpottamaan. Juttele asioistasi ja kokemuksistasi jollekulle luotettavalle aikuiselle. Jos koulussasi on kuraattori tai psykologi, käy juttelemassa hänen kanssaan. Kerro myös vatsakivuistasi hänelle. On tärkeää selvittää huolella, mistä kivuissa ja oireissa on kyse.

3. Jos nautit mangasta ja muista Japani-aiheista, pidä niistä kiinni. Se, etteivät ystäväsi ymmärrä niitä, ei tarkoita, ettet saisi niistä pitää. Jos sitten et halua olla ystävien kanssa, koska Japani-asiat ovat niin kiinnostavia, kannattaa manga- ja animeinnostusta hieman hillitä. Siinä tapauksessa kannattaa vaikka pitää yksi ”Japani-päivä” viikossa ja muuten viettää koulun jälkeen aikaa läksyjen ja kavereiden parissa. Kavereita ei kannata jättää sivuun, vaikka he eivät jakaisi innostusta kaikkeen siihen, mistä itse pitää. Harrastuksen voi pitää itsellään ja ystävien kanssa keskittyä muihin juttuihin.

Muistathan kääntyä asioissasi vanhempien ja/tai jonkun muun luotettavan aikuisen puoleen. Tarvitset asioiden selvittelyyn apua ja tukea.

Kommentit

Oma kommentti