Masentunut 10/09

Toivon vastausta pian, koska mun ongelma on ISO. 1. Mulla on tosi hyvä kaveri. Meitä EI millään pysty esim. pistämään eri joukkueisiin. 2. Olen masentunut, koska toivoisin kaverini vanhempien olevan mun vanhempiani! Se on kauheeta, koska omat vanhempani ovat kamalat. 3. Asun melkein koko ajan mun kaverilla. Onko se tavallista bestisten välillä? 4. Mulle huudetaan koko ajan kotona. Mulla on sisko ja veli. Olen perheen isoin.  Olen potkinut mun siskoo ja haluaisin, etten olisi enää kiusaamassa ketään. Mitä teen? Lisäksi ja huijaan äitiä ja isiä. 5. Pelkään koulua, koska pelkään koulumatkoja ja muita matkoja. Pelkään omaa kotiani ja näen usein painajaisia. Olen kohta 10-v.

Vastaus
1. Kiva, että sinulla on kaveri, josta pidät noin paljon. Minusta eri joukkueissa oleminen on tärkeää. Ystäviä olette kuitenkin, vaikka olisittekin eri puolilla. Kokeilkaa. Toivottavasti opettajanne saa teidät erotettua ajoittain oppituntien ajaksi.

2. Toisen vanhemmat saattavat tuntua paljon mukavammilta kuin omat. Joskus saattaa olla olo, että toivoisi vanhempien vaihtuvan. Luulen, että ystäväsikin muuttaisi jotakin omissa vanhemmissaan. Koita saada aikaan hyvät välit vanhempiisi. Erityisen tärkeää asia on siksi, että se sinua vaivaa. Juttele asiasta koulussa opettajan tai kouluterveydenhoitajan kanssa.

3. On ihan ok olla kaverinsa luona välillä, mutta asuminen voi olla eri juttu. Kysythän, mitä ystäväsi vanhemmat siitä ajattelevat. Uskoisin sinunkin vanhemmillasi olevan asiaan jotakin sanottavaa. Minä en antaisi omien lasteni olla jatkuvasti poissa kotoa. Oletko miettinyt, miksi olet kaverillasi koko ajan? Onko niin, että siellä eivät vanhemmat aseta rajoja tai ole paikalla? Vai onko juuri päinvastoin – kotonasi ei ole ketään ja kaverisi vanhemmat puolestaan ovat kotona? Koska kysyt asiaa, se selvästi vaivaa sinua. Puhu asiasta pian jonkun luotettavan aikuisen kanssa.

4. Osaltaan toiveesi siitä, ettet olisi kotona eivätkä vanhempasi olisi sinun vanhempiasi, liittyvät varmasti huutamiseen. Et halua joutua huudon kohteeksi. Ihan ymmärrettävää. Jos olisit enemmän kotona etkä huijaisi vanhempiasi, olosi olisi varmasti parempi. Sinulle huudettaisiin vähemmän ja koti omine vanhempineen voisi näyttää taas kivalta paikalta.
Pyydä siskoltasi anteeksi. Ei asia kuitenkaan ole maailmanloppu. Viestistäsi käy selväksi, että kadut siskosi satuttamista. Anna itsellesi anteeksi ja koita toimia toisin ensi kerralla. Meistä jokainen tekee joskus vääryyksiä ja huonoja tekoja. Niitä ei saa tekemättömäksi, mutta tulevaisuudessa voi toimia toisin.

5. Painajaisia ja pelkoja kohtaa, kun päässä on liikaa ajatuksia ja pohdittavaa. Jostain syystä pelkäät kotiasi ja siellä olevia asioita. Onko syynä huono omatunto ja tekemäsi asiat, vai tapahtumat, joita olet kotonasi kokenut? Oli niin tai näin, on tärkeää ryhtyä puhumaan peloistaan, tuntemuksistaan ja ajatuksistaan aikuiselle. Pyydä apua joltakulta läheltäsi, koulusta, tai soita palvelevaan puhelimeen. Kerro huolistasi ja pyydä apua löytääksesi paikkakunnaltasi auttajan.

Kommentit

Oma kommentti