Masentunut 4/14

Olen 13-vuotias tyttö ja epäilen, että minulla on masennus. Suutun nykyään helposti. Olen ärtynyt ja väsynyt ja tuntuu, etten jaksa tehdä mitään vaikka ennen olen jaksanut ihan hyvin. Harrastuskaan ei enää kiinnosta. Kun olen kavereiden kanssa, haluaisin lähteä vain kotiin. Olen myös alakuloinen ja itken nykyään normaalia enemmän. Tuntuu myös, että olen vain tiellä eikä minusta ole mihinkään. Onko minulla siis masennus ja miten pitäisi toimia?
Suvi

Vastaus:
Ikävää kuulla, että sinulla on tuollainen olo. Kiitos, että rohkenit kääntyä aikuisen puoleen ja pyytää apua. Mietin kovasti, että oletkohan kohdannut jotakin haastavaa tai onko tapahtunut jotakin, mikä saa olosi kuvaamasi kaltaiseksi. Minä en voi sanoa onko kyseessä masennus, mutta toivon sinun kertovan olostasi sekä vanhemmillesi että kuraattorille tai kouluterveydenhoitajalle. He osaavat auttaa sinua tarvittaessa eteenpäin ja saat tarvitsemaasi tukea. Jos jokin kokemus tai asia painaa erityisesti mieltäsi, on tärkeää kertoa tästäkin aikuisille.

Oli kyse mistä tahansa, luulen, että keskustelu luotettavan aikuisen kanssa auttaa ymmärtämään, mistä on kyse. Yhdessä keskustelemalla selviää, mitä pahalle ololle voisi tehdä ja mikä auttaa parhaiten.

Kavereillekin kertominen saattaisi auttaa. Joskus kavereille on hyvä todeta, että pinna on vähän kireällä, mutta se ei johdu heistä. Hyvistä kavereista on paljon apua ja tukea, kun mieli on maassa tai elämä tuntuu haastavalta.

 
Toivon sinulle rohkeutta pyytää aikuisilta apua, ja jaksamista vaikeuksien keskelle. 

Kommentit

Oma kommentti