Masentunut 8/11

Olen ollut aika masentunut painoni vuoksi. Tekisi mieli itkeä, kun katson peiliin ja näen lihavan minäni. Olen 12-v. ja 153 cm pitkä ja painan 50 kg. Laihduin kesän aikana 4 kg, joka oli mielestäni hieno juttu. Luulen, että se johtui siitä, koska minulle ei maistunut mikään. Nyt olen lihonut kaikki takaisin ja se ärsyttää. Haluaisin painaa 42–45 kg. Yläaste lähestyy ja pelkään, että minua aletaan kiusata lihavuuteni vuoksi. Kun painoin 47 kg, en huomannut mitään itse, mutta kaikki aikuiset ja kaverit huomauttelivat, että oletpa laihtunut. Yksi sanoi, että syönkö ollenkaan. Mutta kyllä minä tavallaan söinkin. Nyt alan karkkilakkoon ja odotan aikaa, jolloin voisin liikkua ja laihduttaa. Aion syödä vähemmän, enkä aio syödä kouluruokaa lähes ollenkaan. P.S. Tämä on ihan paras palsta!
Epätoivoinen laihduttaja

Vastaus:
Omasta painostaan ei kannata masentua. Varsinkaan peilin edessä ei kannata itkeä. Ihminen on aina enemmän kuin laiha tai lihava. Olet monia asioita, ja olisikin aika keskittyä miettimään millainen SINÄ olet, ja mitä kaikkea sinuun kuuluu. Keksitkö 10 hyvää asiaa itsestäsi – ulkonäöstäsi ja ominaisuuksistasi? Olet kasvavassa iässä. Tärkeää olisi syödä monipuolisesti ja terveellisesti. Esimerkiksi koulussa syöminen on kyllä todella tärkeää, eikä sitä missään tapauksessa pidä jättää väliin. Karkkilakko puolestaan on ihan hyvä asia. Liiku talvellakin. Kävele ulkona ja leiki kavereiden kanssa ulkosalla, niin pysyt kunnossa ja painohuolet unohtuvat, kun on mukavaa tekemistä.

Yläastetta ei kannata pelätä. Sinulla on nyt hyvää aikaa miettiä, mistä pidät, millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä. Ehkä kannattaa pysähtyä pohtimaan, millainen sinusta on hyvä kaveri, millaisia ominaisuuksia hänellä pitäisi olla. Mieti sitten, miten nämä ominaisuudet sopivat sinuun. Tuskin listalla ensimmäisten joukossa on, että hänen pitää olla laiha.

Laihduttaminen epätoivoisesti ei tuota tulosta. Eikä laihtuminen pelkästään tuota suojaa kiusaamattomuudelle. Sinun pitää oppia pitämään itsestäsi sellaisena kuin olet.

Jos haluat pitää huolta painostasi, pyydä vanhempiasi kiinnittämään huomiota siihen, että ruoka on monipuolista. Älä syö karkkeja ja muita herkkuja kuin harvoin ja pieniä määriä. Aloita liikkuminen heti. On turha odottaa. Kuntoilu tuottaa hyvää mieltä, kohottaa kuntoa, edistää jaksamista, pitää painon ojennuksessa ja sitä voi tehdä yhdessä kavereiden kanssa ja samalla jutellen. Ainakin joskus kannattaa pyytää vanhemmat mukaan, jotta hekin saavat raitista ilmaa ja liikuntaa osakseen.

 

Kommentit

Oma kommentti